De sloop van voormalig zwembad De Banakker ligt sinds een paar weken stil. FOTO MONIQUE JANSEN
De sloop van voormalig zwembad De Banakker ligt sinds een paar weken stil. FOTO MONIQUE JANSEN

Vleermuis mag nog even in zwembad blijven zitten

ETTEN-LEUR - De contouren van het oude zwembad De Banakker blijven voorlopig nog zichtbaar. De gemeente Etten-Leur is bezig met een procedure om toestemming te krijgen om het zwembad alsnog met de grond gelijk te maken. De sloop van De Banakker werd onlangs stilgelegd, nadat een anonieme melder de Omgevingsdienst Brabant-Noord had getipt dat er mogelijk vleermuizen in het pand verbleven.

DOOR MONIQUE JANSEN

In het zwembad werd inderdaad een zomerverblijfplaats aangetroffen van de dwergvleermuis. De ecologisch adviseur had onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van de dieren en trof inderdaad een vleermuis aan. Dit is een beschermde diersoort, waardoor maatregelen noodzakelijk zijn. De gemeente Etten-Leur heeft inmiddels extra verblijfskasten geplaatst in de omgeving van het oude zwembad, zodat het dier een goed alternatief heeft. In het verleden werden ook al maatregelen genomen om aantrekkelijke verblijfsruimtes te creëren voor de vleermuis.

Onderzoeken

De afgelopen jaren zijn er in opdracht van de gemeente drie onderzoeken uitgevoerd naar de flora en fauna rondom de oude Banakker. Bij het tweede onderzoek in 2012 werden drie vleermuizen gevonden in het pand. De gemeente trof vervolgens compenserende maatregelen. Er kwam in de omgeving een extra groenvoorziening en in de bouw van de nieuwe Banakker werden aantrekkelijke zomerverblijfplaatsen aangebracht. Het derde onderzoek in 2016 bracht de leefomgeving rondom het pand in kaart. Een eerdere ontheffing had een tijdelijk karakter. Hierdoor geeft de gemeente niet langer een ontheffing voor de sloop vanuit de Wet natuurbescherming.

Verboden gebied

De gemeente verwacht dat de procedure een aantal weken gaat duren. Daarna kan de sloop worden hervat. "De komende tijd wordt de prioriteit gelegd bij de veiligheid van de omgeving. Het bouwterrein is verboden gebied. Er is sprake van een gevaarlijke situatie en we benadrukken dat het verboden is om het terrein te betreden", meldt een woordvoerder. Rondom de oude Banakker heeft de gemeente hekken geplaatst met extra waarschuwings- en verbodsborden.

Doorgang

De gemeente benadrukt haar zorgplicht voor beschermde diersoorten serieus te nemen, maar vindt het belangrijk dat de sloop doorgang kan vinden. De vleermuis kan in zijn omgeving namelijk kiezen voor verschillende alternatieve plekken. Ook dreigt de populatie van de dwergvleermuizen niet in de knel te komen. Verder is een dwergvleermuis niet aan één locatie gebonden. De dwergvleermuis is één van de kleinste vleermuissoorten van Europa. Hij pakt met ingeklapte vleugels gemakkelijk in een luciferdoosje. Als hij vliegt, heeft hij een spanwijdte van 25 centimeter. Het is een heel nuttig dier. Hij eet met gemakkelijk duizenden muggen in één nacht op. De dieren leven voornamelijk in gebouwen, tussen spouwmuren en onder dakpannen.[l]