De Profronde van Etten-Leur wordt elk jaar vernieuwd. FOTO NICO KORSTEN
De Profronde van Etten-Leur wordt elk jaar vernieuwd. FOTO NICO KORSTEN

Top baanwielrenners rijdt mee in Profwielerronde

ETTEN-LEUR - De Profwielerronde van Etten-Leur bevat zondag 19 augustus een gloednieuw onderdeel. Voor het eerst vindt er een wedstrijd voor baansprinters plaats. De crème de la crème van de Nederlandse baanwielrentop komt daarvoor naar Etten-Leur.

DOOR MONIQUE JANSEN

De renners rijden uiteraard niet op de baan, maar op de weg. Dat is al een unieke situatie. "Je zou kunnen spreken van een officieus wegkampioenschap voor sprinters", meldt een trotse woordvoerder van de Profwielerronde van Etten-Leur. Aan de start komt onder meer Jeffrey Hoogland, wereldkampioen tijdrijden op de kilometer. Op het EK won hij drie gouden medailles. Ook present is Harrie Lavreysen, deze pas 21-jarige sprintsensatie won al zilver op de sprint tijdens het WK. Hij neemt ook Nils van 't Hoenderdaal mee naar Etten-Leur. De drie wonnen samen ook nog eens gouden medailles bij de teamsprinten op het EK en WK. Ook baanwielrentoppers Sam Ligtlee, Roy van den Berg en Koen van der Wijst mengen zich in de strijd. Het sprintonderdeel wordt vanaf 12.30 uur verreden.


Nieuw parcours

De wedstrijd voor baansprinters is niet het enige nieuwe onderdeel in de Profwielerronde van Etten-Leur. Een nieuw parcours, een heus VIP-dorp, een wielerplein en optredens van talentvolle zangeressen. Stichting Topwielersport Etten-Leur, organisator van de Profronde van Etten-Leur op 19 augustus aanstaande, het weer grootser aanpakken. De laatste jaren geldt de profronde van Etten-Leur als het grootste ééndaagse wielercriterium van Nederland en ook in 2018 zullen weer de grote namen uit de wielersport aan de start staan. Nu al heeft Stichting Topwielersport Etten-Leur Tom Dumoulin en Olympisch kampioen schaatsen Kjeld Nuis vastgelegd. Ook zijn er drie wereldkampioenen voor het nieuwe onderdeel sprint gecontracteerd. Hiernaast komt er een nieuw parcours, waarbij dwars door het winkelcentrum zal worden gereden. Voor de sponsoren wordt een heus VIP-dorp in het Oderkerkpark opgetrokken.

Wielerplein

Tegenover dit VIP-dorp komt op het parkeerterrein van theater De Nieuwe Nobelaer een wielerplein waar diverse bedrijven en organisaties acte de présence zullen geven. Ook zijn er oude ploegleiderwagens, de antieke dubbeldekker van Club Diana en dergelijke te vinden. In het midden van het plein is plaats ingeruimd voor een groot terras. Muzikaal talent krijgt hier de kans om optredens te verzorgen.Er hebben zich al spontaan drie zeer talentvolle zangeressen aangemeld: Carola Wijtmans, Kirsten Jochems en Laura Prins. Zij zijn leerlingen van zangpedagoge en concertzangeres Cécile Creusen uit Etten-Leur. De drie dames gaan van 13.00 uur tot 13.45 uur en van 15.00 uur tot 15.45 uur twee blokken in met ballads en uptempo nummers,van jazz tot pop. Belangstelling om ook op te treden? Neem contact op via telefoonnummer 06-83454748 of e-mail danielvdhooven@outlook.com.

Rondemissen

Ook de twee missen die tijdens de Profwielerronde van Etten-Leur kussen uitdelen aan de winnaars van de verschillende onderdelen zijn bekend. Het gaat Marjella van Meer uit Wouwse Plantage en Carlijn de Backer uit Roosendaal. Marjella doet sinds haar achtste mee aan de Hel van de Pin, een wielercriterium in haar dorp. Vorig jaar werd ze daar zelf derde in de categorie 18 plus voor dames. Ook heeft ze ervaring opgedaan als rondemiss in de Hel. "Ik volg het wielrennen en dat wordt ook wel een beetje gestimuleerd door mijn vader, die helemaal gek van wielrennen is. Mijn vader Christ van Meer zal misschien ook wel in Etten-Leur aan de start verschijnen bij het onderdeel prominentenrace", aldus Marjella. Voor Carlijn is het de eerste keer dat ze rondemiss is: "Toen ik door mijn vriendin Marjella werd gevraagd hoefde ik echt niet lang na te denken!" De beide missen zijn op 19 augustus te bewonderen vanaf 10.30 uur.[l]