Primoz Roglic (midden) is ook van de partij in Etten-Leur. ARCHIEFFOTO HENK THEUNS Foto:

Complete Top-5 Tour de France naar Profronde

ETTEN-LEUR - De Stichting Wielertopsport Etten-Leur, organisator van de plaatselijke profronde, heeft keiharde spijkers met koppen geslagen. De organisatie brengt op zondag 19 augustus de complete Top-5 van het eindklassement van de Tour de France aan het vertrek in het centrum van Etten-Leur.

DOOR PETER HOUTEPEN

Nadat eerder al de namen van Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk (respectievelijk nummer 2 en 5 uit de Tour) naar buiten waren gebracht, maakte de organisatie zondag bekend dat ook winnaar Geraint Thomas in zijn gele trui aan de start verschijnt, net als viervoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk, Chris Froome, die dit keer genoegen moest nemen met de derde plaats. Beide renners van de SKY-formatie wonen in Monaco. Zondagavond kon ook nog Primoz Roglic aan het startveld worden toegevoegd. De Sloveen eindigde in het klassement op de vierde plaats.

Vorm
Geraint Thomas won zowel de elfde als twaalfde etappe van de Tour, nam na de elfde rit de gele trui over van Greg van Avermaet om deze daarna niet meer af te staan. Thomas, afkomstig uit Wales, is van origine een baanwielrenner. Dit jaar won hij als voorbereiding op de Ronde van Frankrijk het Critérium du Dauphine wat voor velen al een signaal was dat het met zijn vorm wel goed zat. In 2016 was hij al eens winnaar van Parijs-Nice en in de Tour van 2017 won hij de openingstijdrit, waardoor hij ook de gele trui veroverde. Hij voerde het klassement vier dagen aan, maar in de negende etappe brak de Welshman bij een val zijn sleutelbeen en moest daardoor de ronde verlaten.

Traditie

De afgelopen drie weken verraste hij vriend en vijand en zelfs zijn eigen kopman Chris Froome, die van zins was om de Tour voor de vijfde keer te winnen. De Brit wilde hiermee de legendarische Eddy Merckx evenaren door achtereenvolgens de Vuelta, de Giro en de Tour achter elkaar op zijn naam te schrijven, maar dat lukte dus net niet. Hoe dan ook is de organisatie van de Etten-Leurse profronde er wederom in geslaagd om de gele trui aan de start te krijgen en daarmee wordt een mooie traditie voortgezet. Hert siert de organisatie dat zij, ondanks het feit dat hij er niet in geslaagd is om voor de vijfde keer de Tour de France te winnen, toch ook weer Chris Froome heeft uitgenodigd. Marco van den Beemt van de TechnoGroup, hoofdsponsor in Etten-Leur, heeft een bijzondere band met Froome en heeft er persoonlijk voor gezorgd dat de winnaar van de Giro dit jaar en de Vuelta in 2017 weer naar Etten-Leur komt.

Wereldkampioene

Eerder werd ook al de komst van tweevoudig Olympisch kampioen schaatsen Kjeld Nuis bekendgemaakt. In de dameswedstrijd maakt wereldkampioene Chantal Blaak haar opwachting op 19 augustus.[l]