Oud drukkersmateriaal: een walhalla voor amateurfotografen.
Oud drukkersmateriaal: een walhalla voor amateurfotografen. Cees Jochems

Nederlands Drukkerij Museum twee zondagen extra geopend

ETTEN-LEUR - Het Nederlands Drukkerij Museum, Leeuwerik 8 te Etten-Leur, is in augustus extra geopend op de zondagen 5 en 19 augustus.

Hoewel op internet veel informatie te vinden is over het drukkersvak is er nog steeds een grote belangstelling voor het oude ambachtelijke boekdrukvak, waar vaklui met hun beïnkte handen de historische drukpersen bedienen. In het museum kan men met volle teugen genieten van deze mogelijkheid om oude drukmachines te vergelijken met het hedendaagse digitale printtijdperk.
Op een oppervlakte van 250 m2 staan 22 antieke drukpersen en 5 zetmachines, waarvan ieder exemplaar uniek is in zijn uitvoering en toepassing. In de handzetterij en boekdrukkerij is het proces van de boekdrukkunst van begin tot einddoel te volgen.
Beleef de bijzondere ervaring om deze machines te zien werken en maak gebruik van de mogelijkheid om zelf enkele oude drukpersen te bedienen en te genieten van een bijzondere museumdag.

Afke Posthuma
Op de bovenverdieping zijn momenteel unieke pop-upboeken te bewonderen, evenals kopperprenten. Daarnaast zijn er kunstwerken te bewonderen van Afke Posthuma. Het werk van haar is uiterst uniek en origineel en zelden geëxposeerd in Nederland.
Afke Posthuma experimenteert succesvol met Ecoprint op papier en zijde.
Kinderen gaan bij een bezoek aan het museum “zelf aan het werk” met losse letters en diverse drukpersen. Een doe-museum dus, zeker op een vakantie-dag1.
Het Nederlands Drukkerij Museum is te vinden aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur. Het museum is open op dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 16.30 uur en op de zondagen 5 en 19 augustus van 13.00 tot 16.30 uur.
Meer informatie over het museum is te vinden op de website: www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu [l]