Afbeelding

Tim Helmons Europees Karatekampioen WIKF

ETTEN-LEUR - Tim Helmons is afgelopen weekend twee maal Europees karatekampioen geworden bij de WIKF.
Tim pakte deze titels op het EK in het Portugese Braga.

Woensdag 25 juli vloog Tim met zijn ouders, zus en teamgenoten naar Portugal, waar op donderdag de officiƫle weging, registratie en presentatie van Team Nederland plaatsvond.

De loting had bepaald dat Tim vrijdag 27 juli als eerste tegen Frankrijk moest. Frankrijk werd verslagen met 7-1!

Daarna was Portugal aan de beurt. Een zware strijd, want er zaten heel veel Portugezen in de zaal die het liefst zagen dat hun eigen deelnemer naar de finale zou gaan.
Tim liet zich hierdoor niet uit het veld slaan. Hij versloeg de Portugees met 4-1, waardoor hij naar de finale mocht.

Finale

De finale op zaterdag 28 juli was een groot spektakel. Zoeklichten, rookgordijnen, stampende muziek en een verhoogd podium waarop de karateka's hun strijd mochten voeren. En een live-uitzending op de Portugese televisie.
Je zou voor minder al nerveus worden. Tim niet. Hij bleef geconcentreerd en ging voor het goud.
Tegenstander Denemarken gaf zich niet makkelijk gewonnen. Beide jongens wilden die gouden plak, maar na een zeer spannende wedstrijd versloeg Tim zijn tegenstander met 2-0.

Toen bij de huldiging het Wilhelmus door het stadion schalde, hield menig Nederlandse toeschouwer het niet droog. Wat een prestatie, wat een emotie.

Zondag

Zondag 29 juli mocht Tim als team zijn land vertegenwoordigen. Samen met teamgenoten Ricardo en Rayan mocht hij als eerste tegen Engeland.

Tim won de eerste wedstrijd. Rayan verloor helaas in de laatste seconden de tweede wedstrijd, maar Ricardo wist de derde te winnen. Team Nederland had het Engelse team verslagen met 2-1.

Vervolgens mochten de jongens tegen team 1 van Portugal. Een moeilijke wedstrijd. De Portugezen hadden op individueel niveau niet zo goed gepresteerd en wilden op teamniveau alsnog medailles binnen halen.
Het Portugese publiek joelde en schreeuwde naar onze Hollandse jongens. Zij bleven bijzonder kalm en sloten zich af van het publiek. Nederland wilde de finale halen en daar gingen ze voor.
Ondanks de kunsten van de Portugezen waarbij blessures werden gefaked, versloegen Tim en Ricardo Portugal. Aangezien het toen 2-0 was, hoefde Rayan het veld niet meer op omdat Portugal niet meer kon winnen.
Nederland mocht door naar de finale.

Spannend

Aan het einde van de dag waren de finales. Wederom met zoeklichten, stampende muziek, rookgordijnen en op een verhoogd podium. Nederland tegen het tweede team van Portugal. Wederom live op de Portugese televisie.
De zaal kolkte. De Portugezen moesten winnen, terwijl andere landen massaal voor Team Nederland kozen.

Ricardo mocht als eerste en verloor helaas nipt de wedstrijd. De Portugezen gingen uit hun dak van blijdschap. Maar dat verstevigde de wilskracht bij Rayan en Tim. Rayan versloeg de Portugees, waardoor de beslissende eindstrijd door Tim uitgevochten moest worden.
Het publiek schreeuwde, gilde, joelde en toeterde voor Tim. "Come on Tim", "Lets go Tim" en nog heel veel andere oppeppende teksten werden naar het veld geschreeuwd.
In een spectaculaire eindstrijd waarin beide karateka's alles gaven, won Tim de wedstrijd. Het publiek ontplofte.

Fier en trots werd de tweede gouden medaille in ontvangst genomen. Toen wederom het Wilhelmus door het stadion schalde, liepen bij veel aanwezigen de tranen over de wangen. Kippenvel!

Tim traint bij San (Roosendaal) en Unity99 (Rotterdam). [l]