Bauke Mollema was al vaker van de partij in Etten-Leur. ARCHIEFFOTO PETER HOUTEPEN
Bauke Mollema was al vaker van de partij in Etten-Leur. ARCHIEFFOTO PETER HOUTEPEN Foto:

Ook Mollema en Poels naar Profronde Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Ook Bauke Mollema en Wout Poels zijn op zondag 19 augustus van de partij in de Profronde van Etten-Leur. Dat heeft de organisatie, Stichting Wielertopsport Etten-Leur, bekendgemaakt.

DOOR PETER HOUTEPEN

Mollema reed een wat teleurstellende Tour de France nadat hij in de kasseienrit naar Roubaix door een val een rugblessure opliep. In de Alpenetappes die hierop volgden had de kopman van Trek-Segafredo daar duidelijk te veel last van en liep grote achterstand op in het algemeen klassement. In de laatste Tourweek verging het de Groninger beter. Enkele malen liet hij zich zien in een ontsnapping op zoek naar een etappeoverwinning. Dat lukte net niet. In het klassement eindigde Mollema uiteindelijk op de 26e plaats.

Vorm

Dat de vorm weer helemaal terug was, liet hij afgelopen zaterdag nog zien in een van zijn meest geliefde wedstrijden: de Clásica San Sebastián, de eendaagse koers in Spanje die hij in 2016 op zijn naam schreef en waarbij hij bij alle andere deelnames steevast in de Top 10 van de uitslag eindigde.

Op de steile beklimming van de Alto de Murgil, op zo'n tien kilometer van de finish, demarreerde Mollerma zaterdag. De enige die hem kon volgen was Julian Alaphilppe, winnaar van de bolletjestrui in de Tour de France. In de razendsnelle afdaling naar de finish bleef het tweetal voorop, waarna Mollema zijn medevluchter in de sprint naar de finish helaas geen partij kon bieden en daardoor op de tweede plaats eindigde.

Knecht

Wout Poels is de derde renner van SKY die in Etten-Leur aan het vertrek komt. Poels reed in de Tour als knecht voor latere winnaar Geraint Thomas en Chris Froome, die als derde eindigde. Zowel Thomas als Froome maken op 19 augustus ook hun opwachting in Etten-Leur, net als onder andere Tom Dumoulin, Primoz Roglic en Steven Kruijswijk (respectievelijk de nummer 2, 4 en 5 uit de Ronde van Frankrijk).

Keurig

Met het aantrekken van de Zeeuw Marco Minnaard heeft de Stichting Wielertopsport Etten-Leur afgelopen weekend de achtste deelnemer uit de Tour de France vastgelegd. De coureur van Wanty-Groupe Gobert reed vorig jaar voor de eerste keer de Ronde van Frankrijk, dit jaar dus gevolgd door een tweede keer waarbij hij in het algemeen klassement keurig in de middenmoot eindigde.

Omnium

De professionals rijden in Etten-Leur als vanouds een omnium. Die begint met een tijdrit, gevolgd door een rit in lijn. Na de koers voor de dames volgt het laatste onderdeel, de puntenwedstrijd. Hierna wordt het definitieve klassement opgemaakt.[l]