Van links naar rechts de beste vijf renners uit de Tour de France: Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Primoz Roglic, Chris Froome en Geraint Thomas.
Van links naar rechts de beste vijf renners uit de Tour de France: Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Primoz Roglic, Chris Froome en Geraint Thomas. Foto:

Tom Dumoulin rekent nu wél af met Geraint Thomas

ETTEN-LEUR - Wat in Frankrijk niet lukte, lukte Tom Dumoulin zondag wel. Tot groot enthousiasme van het talrijk opgekomen publiek versloeg hij in de laatste sprint van de puntenwedstrijd tijdens de Profronde van Etten-Leur zijn gele rivaal Geraint Thomas. Daarmee werd hij ook meteen eindwinnaar van het omnium.

DOOR PETER HOUTEPEN

En zo kreeg de twaalfde editie van de Profronde niet alleen een gedroomde winnaar, maar ook nog eens een eindpodium om de vingers bij af te likken. Nota bene hetzelfde podium als drie weken geleden op de Champs-Élysées in Parijs, alleen net in een andere volgorde. Want naast Dumoulin en Thomas stond ook Chris Froome daar op, net als in de Tour de France op treetje drie. Froome verscheen drie keer eerder in de gele trui in Etten-Leur. Ditmaal was de Brit gekleed in het roze van de door hem dit jaar gewonnen Giro d'Italia. En dat was toch even wennen.

Spanning

Het eindpodium vormde het slot van een enerverende dag, waar zowel door de organiserende Stichting Wielertopsport Etten-Leur als de duizenden wielerliefhebbers met spanning naar uitgekeken was. Niet alleen vanwege de komst van de complete Top-5 uit het eindklassement van de Tour (wat nog nooit in de geschiedenis een criterium waar ook ter wereld voor elkaar had gekregen), maar ook vanwege het nieuwe parcours dat dwars door het winkelcentrum ging en startte en finishte op de Anna van Berchemlaan. Met aan de ene kant een opgebouwd VIP-dorp, dat plaats bood aan meer dan duizend gasten van de sponsors, en aan de andere kant een behoorlijk goed bezocht wielerdorp met allerlei fietsgerelateerde artikelen. Veel mensen stonden even stil bij de voormalige Tourbus van saunaclub Diana en ook de oud-ploegleiderswagen van Peter Post en de TI-Raleigh equipe trok het nodige bekijks.

Pluim

Medeverantwoordelijk voor onder andere de opbouw van het VIP-dorp is Harry van Dijk, lid van de technische commissie van de Stichting Wielertopsport Etten-Leur. "Ik ben driekwart deel van het jaar met de ronde bezig. Het opbouwen doen we op donderdag, vrijdag en zaterdag, afbreken op zondagavond, maandag en dinsdag. Het is geweldig om te zien dat het publiek geniet, daar doen we het allemaal voor."

Genieten deed ook burgemeester Miranda de Vries. Haar voorgangster Heleen van Rijnbach-de Groot mocht in de voorgaande jaren al heel wat bekende coureurs de hand schudden en toespreken. "Maar met zo'n deelnemersveld als hier vandaag val ik toch echt met mijn neus in de boter. Een dikke pluim aan organisatie, sponsors en vrijwilligers voor dit topevenement. Hoe mooi kan onze gemeente zijn!"

Bikkels

Ver voordat de profs zondagmiddag het gewenste spektakel boden, was de dag om 10.00 uur al begonnen met de koers voor plaatselijke prominenten. Zij streden om de kussen van de rondemissen Carlijn de Backer en Marjella van Meer. Door een enkeling werd stevig gevloekt vanwege een lekke band. Oud-rondemiss Mariël van der Veeken stond met haar dochtertjes in de VIP-tent goedkeurend toe te kijken. "Ik heb nu twee kinderen, ik doe niet meer mee", zei ze.

De Dikke Banden Race voor de jeugd kende drie categorieën met deelname van ongeveer honderd kinderen. Helaas was er ook een onfortuinlijke valpartij, maar de betrokkenen toonden zich, op een enkeling na, ware bikkels en stapten net als de grote coureurs weer op.

Voor de allerjongste fietstalenten van Etten-Leur en omstreken, in de leeftijd van ongeveer anderhalf tot vier jaar, werd zondag voor de eerste keer een loopfietswedstrijd georganiseerd "Maar", zei spreekstalmeester Kees Maas, "er is niet één winnaar, jullie zijn allemaal winnaars!" De Krekels, zoals Maas ze noemde, gingen er na het startsein als een speer vandoor om 75 meter af te leggen.

Wereldkampioene

Na de sprintwedstrijden, met een aantal Europese kampioenen aan het vertrek, was het de beurt aan de profs. Na twee van de drie onderdelen van het omnium trokken zij zich even terug in de VIP-tent voor de nodige sponsorverplichtingen. In de tussentijd reden de dames hun wedstrijd, die met wereldkampioene Chantal Blaak ook al de gedroomde winnares kreeg.[l]

De gele trui zoeft langs het publiek in de tijdrit. FOTO'S PETER HOUTEPEN