Schuurfeesten? De gemeente Etten-Leur wil er niet aan! ARCHIEFFOTO TIES STEEHOUWER
Schuurfeesten? De gemeente Etten-Leur wil er niet aan! ARCHIEFFOTO TIES STEEHOUWER Foto:

Alcoholgebruik bij schuurfeesten lastig te controleren

ETTEN-LEUR - Omdat het alcoholgebruik bij schuurfeesten van de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ) bijzonder lastig te controleren is, staat de gemeente Etten-Leur dit soort feesten binnen haar gemeentegrenzen niet toe.

DOOR PETER HOUTEPEN

Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen die Clasien de Regt van de fractie Leefbaar Etten-Leur over dit onderwerp heeft gesteld. Dat deed zij overigens al tijdens de raadsvergadering van 2 juli jongstleden, maar de desbetreffende vragen konden toen in die vergadering niet meer behandeld worden.

Ervaring

De Regt vroeg zich af waar het college de wijsheid vandaan haalt dat er op schuurfeesten kans is op alcoholgebruik door jongeren onder de 18 jaar. "Onze ervaring putten wij uit schuurfeesten die in onze gemeente in het verleden zonder toestemming zijn gehouden", reageren burgemeester en wethouders. "Bovendien is dit gebleken uit schuurfeesten in andere gemeenten. Alhoewel er vaak wordt gewerkt met zogenaamde leeftijdsbandjes, is het alcoholgebruik bij dit soort feesten bijzonder lastig te handhaven."

Afgekocht

Het college voegt hier nog aan toe: "Schuurfeesten kenmerken zich door grote groepen voornamelijk jongeren, zowel 18+ als 18-, op locaties die daarvoor niet bestemd zijn en ook niet aan de wettelijke eisen met betrekking tot veiligheid, milieu en geluid voldoen. De drankjes worden afgekocht met een bepaald entreebedrag, hetgeen het drankgebruik stimuleert. Een dergelijke verstrekking past evenmin binnen het alcoholmatigingsbeleid, dat in het kader van de volksgezondheid wordt nagestreefd."

Zorg

Op de vraag van Clasien de Regt hoe het college denkt dat een en ander geregeld is bij schuurfeesten in andere gemeenten, antwoorden burgemeester en wethouders dat deze feesten ook de zorg hebben van de desbetreffende gemeentebesturen. "Iedere gemeente heeft hierin haar autonome beleid en afwegingskader."

Doelgroepen

Het college stipt tot besluit nog aan dat in Etten-Leur wel tentfeesten en outdoor festivals voor diverse doelgroepen worden georganiseerd, zoals bijvoorbeeld Just Dance, Popelucht en het Smartlappenfestival.

Triest

In een reactie zegt Clasien de Regt dat het antwoord van gemeentezijde haar triest stemt. Volgens haar is de KPJ de dupe van illegale feesten die in het verleden door anderen zijn georganiseerd. "In andere gemeenten gaat het goed. Dat zou een voorbeeld kunnen zijn, maar de gemeente Etten-Leur verschuilt zich liever achter een rookgordijn."[l]