Afbeelding
Foto:

Economische groei zet verder door

Goed nieuws: de economische groei zet door. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week bekend. Weliswaar op basis van voorlopige cijfers, maar toch.

Volgens die cijfers bedraagt de groei in het tweede kwartaal van dit jaar 0,7 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018 en is deze vooral te danken aan de buitenlandse handel en investeringen. Wat dat laatste betreft: vooral in woningen, bedrijfsgebouwen, infrastructuur en machines.

Consumenten

Belangrijk is ook dat consumenten steeds meer vertrouwen hebben in de economie. In vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar hebben zij, aldus het CBS, twee procent meer geld uitgegeven. Vooral auto's en elektrische apparaten zijn meer in trek. Ook in de horeca wordt door consumenten meer geld besteed; datzelfde geldt voor vervoer- en communicatiediensten.

Banen

Geheel in lijn met de doorzettende economische groei, zet ook de werkgelegenheid door en neemt de werkloosheid af. Het CBS heeft berekend dat er in vergelijking met een jaar geleden in Nederland 248.000 banen bijgekomen zijn. Het aantal jobs groeit overigens al sinds het tweede kwartaal van 2014. Sinds die tijd zijn er 676.000 nieuwe banen bijgekomen.[l] FOTO PIXABAY