Burgemeester Miranda de Vries kwam gezellig langs bij Nelly en Ben. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Burgemeester Miranda de Vries kwam gezellig langs bij Nelly en Ben. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto: Stella Marijnissen

Briljanten huwelijkspaar nog steeds gelukkig

ETTEN-LEUR - Op 5 juli van dit jaar vierden Nelly Oelssen en Ben Dukker hun briljanten huwelijksfeest. Het werd een kort feestje want Nelly lag in het ziekenhuis maar mocht toch even voor een paar uurtjes naar huis. Op 4 september werd hun 65 jaar samen nogmaals herdacht met het bezoek van burgemeester Miranda de Vries.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Ben werd in 1925 geboren en Nelly in 1930 in de toen nog mooie stad Rotterdam. Daar werd met de tweede wereldoorlog rap een einde aan gemaakt.

'Bij de bombardementen raakten we alles kwijt'

"Bij de bombardementen raakten we alles kwijt" vertelt Ben "maar we waren jong en konden de zaak weer opbouwen." Na de bevrijding was het feest, iedere avond een ander straatfeest. En daar kwam Ben zijn Nelly tegen.

Verkering

Het was géén liefde op het eerste gezicht. "Ik vond hem zo oud" zegt Nelly "ik zag er zelf erg jong uit voor mijn leeftijd." Ze bleven elkaar hier en daar tegenkomen, vooral op de dansavonden en Ben hield vol. "Dat was een mooie tijd met die dansavonden" verzucht hij "we groeiden toch langzaam naar elkaar toe." Het stel kreeg vaste verkering die uitmondde in een bruiloft op 15 juli 1953, Nelly's verjaardag. "Er was niet veel te krijgen" vertelt Nelly "we hebben het gewoon thuis gevierd." Ze woonden in bij Nelly's moeder op de zolder "maar het was een mooie kamer" voegt Ben eraan toe. Nelly stopte met werken, dat moest je toen als vrouw, als je trouwde.

Brand

Drie jaar later werd er verhuisd naar een eigen appartement. Er kwamen kinderen, zonen Martin en René en dochter Ingrid. Ben was schilder en werkte veel op schepen voor de grote rederijen als de Holland-Amerika lijn en de Rotterdamse Loyd. Patrijspoorten, hutten en railingen werden opgefrist met een nieuw verfje en de dekken gelakt. "Er brak een keer brand uit" vertelt hij "dat was op De Kamphuis. Ik moest er als een haas vandoor." Ben werkte vanaf zijn veertiende en stopte rond zijn zestigste. Nelly: "ik verveelde me dood toen de kinderen naar school gingen." Ze ging weer aan de slag op kantoor bij Van Nelle, als typiste. "Daar heb ik vijftien jaar gewerkt."

Overwinteren

Het gezin bracht zomers weekenden en vakanties door in hun vakantiehuisje in Ouddorp. "Een leuke tijd was dat" herinnert zoon René zich. Dochter Ingrid was inmiddels verhuisd naar Etten-Leur en raadde haar ouders aan zich daar in te schrijven voor een woning. Zodoende reed twintig jaar geleden de verhuiswagen voor en werden de Rotterdammers Brabanders.

'We gingen elk jaar naar dezelfde camping'

Ze overwinterden vaak in Spanje, in hun caravan op de camping in Benidorm. Voor de feestdagen togen ze naar huis met de bus of het vliegtuig om daarna weer terug te gaan naar de zon. "We gingen elk jaar naar dezelfde camping, reuze gezellig, ik heb er nog schilderles gegeven" lacht Ben. Naast zijn reguliere werk was hij kunstschilder, voornamelijk van stillevens. "Ik heb wel rond de honderd schilderijen gemaakt, met olieverf of acryl" vertelt hij trots en ik ben weer een beetje begonnen. Eerst tekenen dan met de penseel opzetten."

Geheim

Het geheim van hun langdurige huwelijk? Zij: "Niet teveel terugzeggen, gewoon laten uitrazen."

'Een huwelijk heeft zijn ups en downs'

Hij: "Een huwelijk heeft zijn ups en downs. Het is een kwestie van goed slikken af en toe." Ze zijn nog steeds gelukkig samen.[l]