Fred Hoefs, Kees van der Veeken, Dick de Kort, Alex Heijnemans, Koos van Kampen en Cees van Meer. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Fred Hoefs, Kees van der Veeken, Dick de Kort, Alex Heijnemans, Koos van Kampen en Cees van Meer. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto: Stella Marijnissen

Sportief gouden jubileum voor Achilles

ETTEN-LEUR – Atletiek- en Recreatiesport Vereniging Achilles viert dit jaar zijn gouden jubileum. Vijftig jaar geleden startte de vereniging op een grasbaantje, tegenwoordig hebben zij een uitstekend geoutilleerd sportcomplex. Reden voor een feestje en dat gaat plaatsvinden op 29 september aanstaande.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

De jarenlange ontwikkeling van de club met een vrijwel constant leden aantal begon op 27 september 1968, officieel de oprichtingsdatum met de naam atletiekvereniging Achilles. Maar al in 1967 richtten initiatiefnemers Cees Maas en Jan Maanders een fitheidsclubje op met die naam. Achtentwintig leden waren er. Koos van Kampen, inmiddels 92 jaar en daarmee het oudste lid van de vereniging, vertelt gniffelend "we zijn ooit begonnen als ABC oftewel Anti Buik Club." In 1968 traden de dames toe en er werd volop getrimd. Niet op de baan maar in het Liesbos.

Sportpark

Sportpark Lage Banken werd in 1969 geopend en de atletiekvereniging bloeide. "We hadden eerst een baan rond het voetbalveld van Internos" zegt Kees van der Veeken, inmiddels 78 jaar maar nog steeds actief in de 55+ groep. "Internos verhuisde naar andere velden en wij kregen springbakken, een kogelstootring en een 135 meter lange sintelbaan." Van der Veeken werd in 1970 aangetrokken als penningmeester. "Ik was een hockeyer dus trimde toen nog niet mee. We hebben in de begintijd bloembollen verkocht om de clubkas te spekken." Dick de Kort, lid vanaf 1990 en tot voor kort trainer van de trimgroepen: "Volgens mij heb ik ze nog in mijn tuin staan. Ik krijg ze er niet meer uit."

Beroemdheden

Binnen vijf jaar na de oprichting had de vereniging al rond de vijfhonderd leden, met twee aparte clubs: de trimmers en de atleten, en de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie vond het tijd worden dat die twee samengevoegd werden.

'We hebben bloembollen verkocht om clubkas te spekken'

Zo ontstond in april 1994 de Atletiek en Recreatiesport Vereniging Achilles. Ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan werd de eerste Marathon Brabant georganiseerd. Ook heeft de vereniging diverse beroemdheden voortgebracht zoals 15-voudig Nederlands kampioen 3.000 m Steeplechase Simon Vroemen, de, inmiddels overleden, wereldkampioen hardlopen Ad Heijdens en kogelstoter Melissa Boekelman.

Disciplines

De club draait met zijn ledenaantal van zo'n achthonderd sporters, zoals de meeste verenigingen, uitsluitend op gemotiveerde vrijwilligers. Het succes van hun club is volgens Van der Veeken en De Kort vooral te danken aan het beleid.

'Altijd een club geweest in de breedte'

"We zijn altijd een club geweest in de breedte. Gewoon heel veel kinderen aan het sporten helpen en ook aandacht voor de ouderen." De club veranderde door de jaren heen mee met de vraag en nieuwe disciplines werden toegevoegd zoals Kangoo Jumps, Nordic Walking, Qi Gong en sinds 2016 RaceRunners.

Feest

Zaterdag 29 september is het feest bij de vereniging. Over de precieze invulling willen de commissieleden echter niet al te veel kwijt. "Dat is nog een verrassing" zegt Alex Heijnemans (25) die al 11 jaar actief lid is en aan wedstrijdatletiek met specialisatie polsstok hoogspringen doet. 's Middags om 13.00 uur gaan de festiviteiten van start. Er wordt een spelmiddag georganiseerd waarbij jong en oud samen in diverse onderdelen gaan strijden om de eretitel. Dan volgt een barbecue, gevolgd door een officieel moment met burgemeester Miranda de Vries.

Ter afsluiting is er een feestavond. Leden en niet-leden mogen zich opgeven voor middag en/of avond. Dat kan via www.arvachilles.nl. [l]