ETTEN-LEUR - De acteur/verhalenvertellen Kees Posthumus uit Apeldoorn komt op zondag 16 september naar de Baai in Etten-Leur, samen met zijn vaste accordeonist Juul Beerda. Ze spelen in de kerkdienst “De Bijbel in een uur”.

'Ik vertel al vijftien jaar verhalen', zegt de Apeldoorner die langs kerken reist om er voorstellingen te geven. Als hij en zijn metgezel Beerda optreden, verandert de kerk in een theater.Posthumus: 'Ik wilde altijd al op het toneel staan. Ik was journalist, ben ik nog steeds hoor, maar ik wilde voorstellingen spelen.

Bijbelverhalen zijn verhalen van nu

Het geloof loopt als een rode draad door zijn leven. En wat is er dan mooier dan verhalen vertellen in godshuizen. Verhalen uit de Bijbel. 'Oude verhalen die in de kerk spelen zijn niet alleen verhalen uit het verleden, je hebt er nu ook veel aan', legt hij uit. 'Ik maak die verhalen spannender, ontroerender.'Maar hij geeft ze ook uit handen: 'Als ik een verhaal vertel, is het niet meer van mij maar van de luisteraar.'Wat is de moraal in zijn voorstellingen? 'Je moet goed en gelukkig leven. Nee, we leven niet slecht. We hebben het hartstikke goed hier in het Westen. Alleen gebeuren er dingen in de wereld waar je een antwoord op moet vinden: je kind wordt ziek, je moeder gaat dood of je komt in de gevangenis.In 1984 ondervond hij dat laatste aan den lijve. Hij zat hij een maand in de gevangenis. Posthumus weigerde in militaire dienst te gaan. 'Toen heb ik ontdekt wat God voor mij kan betekenen: de kracht van volhouden. In de Bijbel is God iemand die je aanspoort, die je steunt. Je kunt jezelf niet aan je haren uit het moeras trekken, uit het slijk, daar heb je andere mensen voor nodig. Soms herken je God in andere mensen.'

Datum en tijd

Zondag 16 september, inloop vanaf 10.00 uur. Aanvang dienst: 10.30 uur. Na afloop is er koffie/thee en daarna vrijblijvend een potlucklunch. Als U/jij hier aan mee wilt doen, dan zou het fijn zijn als U/jij een klein koud lunchgerechtje meeneemt dat op een grote tafel wordt gezet, zodat er een enorm buffet ontstaat om samen te eten.

Plaats: Kerkelijk Centrum De Baai, Baai 154 te Etten-Leur. Toegang is gratis.

Voor meer informatie: Ds. Ellen van Sluijs, ejsvansluijs@hetnet.nl of bel naar 076-5013793. Allen welkom. [l]