De Mars op de Zuiderwaterlinie.
De Mars op de Zuiderwaterlinie. Foto: De Mars - Protasov AN - Shutterstock.com

Beleef de Zuiderwaterlinie tijdens De Mars

ETTEN-LEUR - Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten en betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Van 16 tot en met 23 september rijgen wandelaars, ploggers en natuurliefhebbers deze relatief onontdekte erfgoedparels aan elkaar tijdens De Mars.

Gedurende een week lopen zij vanuit Grave en Bergen op Zoom richting Heusden. Onderweg worden de wandelaars getrakteerd op culturele en culinaire verrassingen. In samenwerking met ANWB en Runnerscafe dragen ploggers bovendien hun steentje bij aan het schoonhouden van het Brabantse landschap: al joggend en genietend van de natuur, zamelen zij zwerfafval in. Op zondagmiddag 23 september komen de deelnemers vanuit beide richtingen in Heusden samen om een muzikaal slotfeest te vieren. Iedereen is welkom om aan te sluiten!

De Zuiderwaterlinie loopt van Grave tot Bergen op Zoom en is hemelsbreed 165 kilometer lang. Van 16 tot en met 23 september vormt de Zuiderwaterlinie het decor voor een prachtig evenement: De Mars. Aan weerszijden van de Zuiderwaterlinie startend, worden dagelijks twee etappes van circa tien kilometer afgelegd. De Mars voert wandelaars langs prachtige natuur, forten, dijken, schansen en vestingsteden langs de Zuiderwaterlinie. Op 23 september vindt het slotfeest plaats in Heusden, de vestingstad die dit jaar tevens haar 700-jarig bestaan viert. Dj La Fuente sluit De Mars met een spetterend optreden af.

De Zuiderwaterlinie knalt eruit

Natuurorganisatie IVN en NL Zoemt hebben speciaal voor De Mars het educatieve programma 'De Zuiderwaterlinie Zoemt!' ontwikkeld, dat leerlingen op speelse wijze kennis laat maken met de natuur langs de Zuiderwaterlinie. Brabantse basisschoolleerlingen gooien tijdens De Mars hun zelfgemaakte zaadbommen op de Zuiderwaterlinie, waardoor volgend voorjaar een knallend palet van bloemen (en zoemende bijen en andere insecten) te bewonderen is.

Ook worden kunstwerken van kunstenaar Tijs Rooijakkers op de Marsroutes geplaatst. Grote houten naalden waar blauwe draad doorheen geregen is, als symbool voor verbinding. Sommige zijn te vinden in het open veld, andere op een dijk of pal aan de weg. Steeds vestigen de naalden de aandacht op het landschap waar ze ingeprikt zijn. De plekken die ze aanwijzen zijn, hoe verschillend ook, onderdeel van één groot verdedigingswerk. Op speelse wijze laten naald en draad anders kijken naar de omgeving. Ze benadrukken hoogteverschillen en landschappelijke structuren. De vlakte die je ziet, kon vroeger misschien onder water worden gezet. Zou de dijk waar je nu over loopt op dat moment begaanbaar zijn gebleven? Stap voor stap stel je je voor hoe het landschap er uit zou hebben gezien wanneer de vijand op afstand moest worden gehouden.

Meer informatie en inschrijven: www.zuiderwaterliniemars.nl/de-mars [l]