Olie B. Bommel en Tom Poes... Wie kent ze niet? AFBEELDING: STICHTING HET TOONDER AUTEURSRECHT
Olie B. Bommel en Tom Poes... Wie kent ze niet? AFBEELDING: STICHTING HET TOONDER AUTEURSRECHT Foto: Stichting Het Toonder Auteursrecht

Werk Marten Toonder in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Uit de pen van Marten Toonder vloeide wellicht één van Nederlands meest bekende stripfiguren: Olivier B. Bommel. De goedaardige beer en heer zorgt met kameraad Tom Poes voor menig avontuur. In november zijn zij en ander werk van Toonder te zien in het Drukkerijmuseum.

DOOR GUUS ARNOUTS

Dat het werk van Toonder naar Etten-Leur komt is best uniek te noemen, legt secretaris van het Drukkerijmuseum Cees Jochems uit. “Met zijn brede oeuvre is Toonder een belangrijke Nederlandse striptekenaar. Die bovendien ook in het buitenland de nodige bekendheid verwierf.” En, zo stelt Jochems, Toonder heeft daarnaast met de uitspraken en kenbaarheid een bijdrage aan de Nederlandse (strip)cultuur gegeven. “Zowel op het gebied van taal als met zijn pen.”

Expositie
Hoe krijg je echter het werk van Toonder naar Etten-Leur? Dat gebeurde volgens Jochems vrij toevallig, maar daar gingen wel wat jaren overheen. “In 2006 kwam ik in contact met een werkgroep rondom Marten Toonder tijdens een expositie.” Toen het Drukkerijmuseum na de geslaagde expositie over Fiep Westendorp (tekenaar van onder andere Jip en Janneke, Red.) vorig jaar nog een onderwerp zocht, kwam men via Jochems zo op het idee om komende editie aan Toonder en zijn stripfiguren te wijden. Het Drukkerijmuseum besloot eerder, mede vanwege de kosten en baten, nog maar één of twee grote tentoonstellingen te organiseren. “De kleine tentoonstellingen werden nauwelijks bezocht. Dus dat moest veranderen. Een grote naam spreekt toch aan.”

Groot denken
De organisatie is onder andere in samenspraak met Toonder-kenners gegaan, vertelt Jochems. “Bijvoorbeeld met Pim Oosterheert van museum “de Bommelzolder”, die hebben veel archiefmateriaal en tekeningen beschikbaar gesteld.” De organisatie hoopt met de tentoonstelling een chronologisch overzicht van het werk en leven van Toonder te geven. “Over de precieze invulling komen we echter op een later tijdstip met een speciale werkgroep bijeen”, aldus Jochems.

Koppermaandag
Op 7 januari wordt de traditie van de Koppermaandagprent dan ook voorzien van een Toonder-tintje. “Wij reiken dan namens het Drukkerijmuseum een kopergravure uit aan de burgemeester. Dat wordt waarschijnlijk een gravure in de stijl van Toonder.” En dat is heel bijzonder, benadrukt Jochems. ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’.[l]