De beoogde palen die waarschuwen voor overstekende kinderen. FOTO GEMEENTE ETTEN-LEUR
De beoogde palen die waarschuwen voor overstekende kinderen. FOTO GEMEENTE ETTEN-LEUR

Veiliger oversteken bij
brede school De Pijler

ETTEN-LEUR - Al sinds de bouw, tien jaar geleden, van het brede schoolgebouw De Pijler vormde verkeersveiligheid een belangrijk speerpunt dat de school en ouders graag aangepakt zouden willen zien. In samenspraak met gemeente en politie komt daar nu verandering in.

DOOR GUUS ARNOUTS

Het is niet zozeer dat de bouw van de De Pijler een probleem vormde, het ligt eerder aan de plek waar het gebouw staat. “Dat is eigenlijk een hele grote rotonde”, laat een woordvoerster weten. Weliswaar een vierkante rotonde, maar het verkeer uit de omgeving kan rondom de school rijden. “En dat is natuurlijk in combinatie met ongeveer 750 overstekende kinderen per dag niet erg veilig.”

Traject
“Gelukkig is er in al die jaren nooit iets ernstigs gebeurt met kinderen in het verkeer”, aldus de woordvoerster. “Ouders in de Medezeggenschapsraad van basisschool De Leest zetten zich al meerdere jaren in voor een veilige schoolbuurt. En dat gaat om een langlopend traject.” In dat traject waren er speciale acties met wijkagenten die strenger controleerden en een ‘gele of rode kaart’ uitdeelden aan foutparkeerders of snelheidsovertreders.

Maatregelen
De gemeente Etten-Leur heeft nu concreet gehoor gegeven aan dat verzoek. Zo worden vanaf begin september de gevaarlijke punten in de wijk en weg rondom de school aangepakt. "Er komt een zebrapad en de Gruiterstraat wordt omgedoopt tot éénrichtingsweg. Verder komen er gele strepen op de stoepranden en opvallend gekleurde palen zodat duidelijk is dat auto's daar niet mogen parkeren." De school geeft aan blij te zijn met deze nieuwe maatregelen om de straat en omgeving een stuk veiliger voor de kinderen te maken.

Gemeente
De school krijgt hierbij hulp van de gemeente Etten-Leur die het belang van veilige oversteekplaatsen nogmaals onderstrepen. Landelijke onderzoeken door RTL en de rijksuniversiteit Groningen wijzen uit dat er nog veel kan en moet gebeuren omtrent verkeersveiligheid bij scholen.[l]