'Ambulance kan Markenland niet in'

ETTEN-LEUR - Ambulancechauffeurs zouden niet meer kunnen parkeren nabij woningen in de Markenland in Etten-Leur, omdat zij niet zouden beschikken over sleutels om de paaltjes op de weg te passeren.

DOOR MONIQUE JANSEN

Daardoor zouden zij kostbare tijd verliezen om zich naar een patiënt te spoeden. CDA-raadslid Joke Gelderblom maakt zich grote zorgen en heeft het bij het college om opheldering gevraagd. Zij ontving signalen dat ambulancechauffeurs hun voertuig nu op parkeerterreinen in autoluwe gebieden wegzetten in plaats van naast de woning van een opgeroepen spoedgeval.

Snelheid

Gelderblom wil weten of het klopt dat ambulancechauffeurs niet beschikken over sleuteltjes om de paaltjes in het Markenland te kunnen laten zakken. Ook vraagt zij zich af of deze situatie zich voordoet op andere plekken in Etten-Leur. Zij wijst het college erop dat het belangrijk is dat hulpverleners ten allen tijde snel ter plaatse moeten kunnen zijn. In het centrum van Etten-Leur wordt sinds langere tijd gewerkt met bediening vanuit de ambulance. Het personeel van de ziekenwagen verliest dan geen kostbare tijd meer met het prutsen aan een paaltje. "Kan zo'n systeem ook niet worden toegepast bij het Markenland en bij mogelijk andere gebieden met een zelfde situatie?" stelt Gelderblom voor. Nu dragen ambulancechauffeurs soms grote sleutelbossen en pasjes bij zich om toegang te krijgen tot plekken. Daarbij moeten ze steeds zoeken naar de juiste sleutel of pas. Eén systeem kan dat probleem verhelpen.[l]