VoorleesExpress en Spel aan Huis laten de gezinnen kennismaken met bibliotheek

ETTEN-LEUR - Woensdag 12 september was het een beetje feest in bibliotheek de Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur. De gezinnen van de projecten Spel aan Huis en de VoorleesExpress kwamen met hun speelsters en voorlezers naar de bibliotheek.

Er waren wel bijna 40 kinderen gekomen samen met hun ouders. Ze konden gelijk gaan kijken en luisteren naar een heel leuk interactief verhaal en deden enthousiast mee met de medewerkers van de bibliotheek.

Na een drankje en een kleine versnapering kregen de ouders en kinderen een rondleiding door de bibliotheek en konden er pasjes aangemaakt worden, zodat ieder kind ook gelijk boeken konden lenen. Begeleid door de speelsters en voorlezers hebben de gezinnen allemaal boeken uitgezocht en gingen ze met een tas vol leesvoer en een presentje weer naar huis.

Spel aan Huis

Spel aan huis stimuleert de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en vergroot de betrokkenheid en vaardigheden van ouders om spelend leren bij hun kinderen te bevorderen. Een studente pedagogiek komt een half jaar lang bij het gezin thuis, aan de hand van een speelplan wordt het gezin spelenderwijs vertrouwd gemaakt met het spelen, het materiaal en het samenspel. Al 30 jaar wordt Spel aan Huis in Breda succesvol uitgevoerd en is sinds dit jaar samen met de VoorleesExpress gestart in Etten-Leur.

VoorleesExpress

De VoorleesExpress is een landelijk programma en zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang komt er een getrainde vrijwilliger bij een gezin thuis voor begeleiding. Samen met de ouders streeft de VoorleesExpress ernaar dat taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen. Sinds januari 2009 voert Surplus de VoorleesExpress in Breda uit en sindsdien zijn er meer dan 2000 kinderen begeleid.

Stap in en doe mee

VoorleesExpress Etten-Leur is nog op zoek naar vrijwilligers die zich willen gaan inzetten. Heb jij affiniteit met kinderen en lezen? Dan is de VoorleesExpress iets voor jou! Voor meer informatie zie www.voorleesexpress.nl [l]