Jacqueline Braat (links) met abstracte en Emmy Bluemink met realistische schilderijen geschilderd met acryl.
Jacqueline Braat (links) met abstracte en Emmy Bluemink met realistische schilderijen geschilderd met acryl. Foto:

Vierde Open Atelier Route goed bezocht

ETTEN-LEUR - Afgelopen weekend was het wederom genieten van kunstwerken in allerlei vormen, vervaardigd door (semi)professionele kunstenaars en hobbyisten tijdens de Open Atelier Route in Etten-Leur. Op een vijftiental locaties verspreid door de gemeente werden (tuin)huizen en tuinen beschikbaar gesteld om objecten tentoon te stellen. Het publiek maakte gretig gebruik van de mogelijkheid om een kijkje te nemen en uitleg te krijgen van de kunstenaars zelf.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

De Open Atelier Route werd dit jaar voor de vierde keer gehouden en kenmerkte zich door een grote verscheidenheid aan kunstuitingen: van schilderijen tot zwerfplastic en van foto's tot hoedjes. De vijftien locatiehouders zorgden samen met collega-artiesten voor een aantrekkelijke uitstalling en waren graag bereid om over hun grote passie te praten.

Geheim

Bij Jacqueline Braat's Arti-tof trokken de koesterkastjes, vervaardigd door Natasja van den Berg, aandacht. De kistjes met verlichting en gebrandschilderd glas zijn bedoeld om dierbare herinneringen in te bewaren. Braat had naast haar abstracte schilderijen binnen, een aantal 'buitenbeentjes' in haar tuin tentoongesteld. Haar schilderijen zijn, evenals de realistische schilderijen van Emmy Bluemink, vervaardigd met acryl. "Die maak ik zelf", vertelt ze. "Acrylbinder mengen met pigmenten. Dat is een heel zorgvuldig werkje." De buitenschilderijen zijn behandeld met een speciale coating. "Ik heb er vijf jaar over gedaan om die te ontwikkelen en de samenstelling is echt supergeheim!"


Natuur

Piet van Aaken, die dit jaar als voorzitter fungeerde bij de realisatie van de Open Atelier Route, fotografeert al zestig jaar puur als hobby. "Ik heb het mezelf helemaal aangeleerd en ben 25 jaar lid geweest van het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, het IVN." Natuurfoto's met macro techniek, die voor een prachtig lijnenspel zorgt, zijn zijn specialiteit.

Uitzonderlijk

Toon Verbraak uit Roosendaal laat zien dat je met papier-maché uitzonderlijke dingen kunt maken. De gepensioneerde hobbyist zegt erover: "Dit is mijn grote liefde. Om er snel aan toe te voegen: "Na mijn vrouw natuurlijk. Daarnaast is het goedkoop: met oud papier, behanglijm en verf kun je de leukste dingen maken." Het plezier dat hij er zelf aan beleeft brengt hij, als vrijwilliger bij zorgwijk Sterrebos in Roosendaal, over op mensen met een beperking.[l]

Toon Verbraak leeft zich uit met papier-maché.
Koesterkastjes van Natasja van den Berg.
Hoedjes en andere textiele werkvormen van Elly Franken met keramiek van Truus Rozinga.
Henriëtte Schalk’s Ikebana van takken van de lepeltjesboom, beschilderd en  bijeengehouden door blauwe tiewraps.
Keramiste Anja Boot bij haar ‘Coquille’ en links de twee vormen genaamd ‘Embrace’. FOTO'S STELLA MARIJNISSEN