Sociaal Taal geeft volop gas

ETTEN-LEUR - Gelijk met het regulier onderwijs is Sociaal Taal enkele weken geleden weer begonnen met een nieuw schooljaar. Oftewel het geven van Nederlandse taallessen aan statushouders van allerhande nationaliteiten, zijnde de nieuwe burgers van Nederland, in het bijzonder die van Etten-Leur.

Met ruim tachtig ingeschreven leerlingen mag Sociaal Taal zich verheugen in een grote algemene belangstelling van de nieuwe inwoners van Etten-Leur. Het is natuurlijk ook erg belangrijk om goed uit de voeten te kunnen met de Nederlandse taal, zowel in woord als geschrift. Te denken bijvoorbeeld voor de dagelijkse boodschappen, maar ook voor bezoeken aan dokters, ziekenhuizen, gemeente en overige instanties. En voor contacten met buren en dergelijke. Allemaal onontbeerlijk voor een goede samenleving.

Sociaal Taal helpt hierbij! Een achttal leerkrachten (allen vrijwilligers!), voornamelijk oud-docenten, geven drie ochtenden per week Nederlandse taalles aan de nieuwe inwoners. Indien mogelijk ook nog in klasjes voor beginners en voor gevorderden. De lessen worden gegeven in een deel van het vroegere internaat aan de Edward Poppelaan 12a, vlakbij het Litouwenplein, net ten noorden van het NS-station. Op dinsdag, woensdag en donderdag van 9.15 tot 11.30 uur. Tevoren en in de pauze is er nog gelegenheid om koffie en thee te drinken. En – niet onbelangrijk – zowel de taallessen als de koffie/thee zijn helemaal gratis! Sociaal Taal is een project van de H. Mariaparochie Etten-Leur.

Nieuwe leerlingen zijn nog steeds welkom. Loop gerust eens binnen tijdens de genoemde dagen/tijden. Schroom niet, het is slechts een kleine stap om binnen te wandelen maar een grote stap om volwaardig deel te nemen aan de Nederlandse samenleving.

Door de verhuizing van basisschool ’t Carillon heeft Sociaal Taal heel veel ‘nieuw’ lesmateriaal ( boeken en dergelijke) mogen ontvangen van deze school. Dankzij deze spontane gift kunnen de leerkrachten en leerlingen hier veel leesplezier aan beleven.

Ook nieuwe leerkrachten welkom

Door de toenemende aanwas van leerlingen (statushouders), zijn ook nog steeds nieuwe leerkrachten van harte welkom. Dit hoeven per se geen oud-leraren te zijn; iedereen die behoorlijk goed is in de Nederlandse taal is van harte uitgenodigd.

Vooral op woensdagochtend is een extra leerkracht meer dan gewenst. Tenslotte zijn enkele ondersteuners bij de computerlessen op een of twee dagdelen eveneens zeer nodig. U bent op vrijwillige basis zeer welkom in een fijn team en het geeft veel voldoening, dat is zeker! Neem contact op met coördinator Danielle van Daal via tel. 06-39814490 of e-mail: sociaaltaal@gmail.com. Alvast bedankt! [l]