Bezoek politie, BOA en buurtpreventie aan zusters Franciscanessen van Etten

ETTEN-LEUR - Op 12 september jl. brachten de wijkagent, Jutka, de BOA (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar) Jacco en een lid van de buurtpreventie, George, van wijk de Grauwe Polder een bezoek aan de zusters Franciscanessen. De bijeenkomst vond plaats in het gebouw van de Franciscanessen aan de San Franscescolaan in Etten-Leur en was een initiatief van de werkgroep van de zusters: ’Open naar buiten’.

Na een voorstelrondje kregen de zusters de gelegenheid om vragen te stellen. Er werd onder andere uitleg gegeven over taakinhoud, opleiding, kleding en bevoegdheden. De drie disciplines werken samen om de veiligheid en het welbevinden van de inwoners in de wijk te bevorderen.

Leden van de buurtpreventie lopen in tweetallen elke week door de wijk. Er wordt bijvoorbeeld gelet op losliggende tegels, huisvuil, lantaarnpalen die beschadigd zijn. Deze signalen worden doorgegeven via de BuitenBeter app aan de gemeente. Elke burger kan gebruik maken van deze app. De gemeente reageert vaak heel snel. Bijvoorbeeld: de tegels van het fietspad op de Withofstraat lagen zo ver uit elkaar dat er een gevaarlijke situatie was ontstaan. Na melding waren er binnen een week op diverse plaatsen reparaties aan het wegdek verricht.

De buurtpreventisten worden regelmatig aangesproken door mensen in de wijk. Zij kunnen doorverwijzen naar de politie, BOA, Surplus (wijkwerker, buurtbemiddeling, jongerenwerker etc.) of de gemeente. Buurtpreventisten hebben dezelfde bevoegdheden als alle andere burgers. Ze zijn er vooral om te signaleren. Het gaat binnen wijk de Grauwe Polder om dertien vrijwilligers.

Toezichthouders

De toezichthouders van de gemeente, de BOA’s, hebben wel extra bevoegdheden, waaronder het opmaken van een proces verbaal. Jacco werkt sinds 2014 voor wijk de Grauwe Polder en geeft een voorbeeld van een dagindeling.

Bij de briefing bij het begin van een dienst krijgt elke BOA zijn taken voor de betreffende dag. Dat kan een huisbezoek, een parkeercontrole of een bijvoorbeeld een snelheidscontrole zijn. Dagelijks wordt een ronde door de wijk gemaakt. DE BOA’s maken regelmatig gebruik van de meldingen die via buurtpreventie binnen komen.

De BOA’s hebben wisselende diensten. De laatste dienst eindigt om 22.00 uur. Soms worden na 22.00 uur rondes gedaan.

BOA’s hebben het diploma van de MBO opleiding HTV: Handhaving, Toezicht en Veiligheid.

Jutka

Jutka brengt het melden van verdachte situaties extra onder de aandacht. De politie komt liever een keer teveel dan te laat. Iedere inwoner kan de politie bereiken op het telefoonnummer: 0900-8844. Op internet kan gebruik gemaakt worden van een contactformulier. Het is wenselijk overlast gevend gedrag te melden, ook al is het niet strafbaar. De politie kan door contact te hebben met de onrust veroorzakende persoon vaak erger voorkomen.

Als iemand zich onveilig voelt op straat kan dit gemeld worden. De politie kan dan extra rondes doen. Voor eventuele verdere maatregelen als betere verlichting is de gemeente verantwoordelijk.

Vergeleken met vroeger is het contact tussen politie en burgers veranderd. Zo’n dertig, veertig jaar geleden stond de politie op een voetstuk.

Nu is de agent op straat gewoon aanspreekbaar, staat dichter bij de burger.

Indien u ook belangstelling heeft om op een bewoners- of verenigingsavond bijgepraat te worden over het werk van politie, BOA’s en buurtpreventie kunt u contact opnemen met de gemeente. Telefoonnummer: 14 076. [l]