Mieke Manders is een veelzijdig docente. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Mieke Manders is een veelzijdig docente. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto:

'Ik wilde graag een instrument spelen'

ETTEN-LEUR – Zondag is Nieuwe Nobelaer even van Mieke Manders. De docente klarinet, saxofoon én glas in lood, viert dan officieel haar veertigjarig dienstverband bij Nieuwe Nobelaer. Bij dat feestje hoort uiteraard muziek, ten gehore gebracht door haar leerlingen. Gefluisterd wordt dat collega-docenten ook nog een muzikaal intermezzo in petto hebben. Het belooft in ieder geval gezellig én muzikaal te worden.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Muzikanten zijn bevlogen artiesten. Het musiceren zit hen in het bloed en zwerft in hun gedachtewereld. Om dat over te brengen en mensen enthousiast te maken om ook zelf hun muzikaliteit te onderzoeken en tot uiting te brengen vergt weer een ander talent. Dat talent heeft Mieke Manders en zij brengt dat al veertig jaar in praktijk.

Saxofoon

Het enthousiasme voor muziek en verlangen om daar zelf uitvoering aan te geven was er op jonge leeftijd en de harmonie in Gemert kon daarin voorzien. "Ik wilde graag een instrument bespelen en dat werd de klarinet" vertelt Manders die vervolgens, na haar middelbare schoolopleiding, naar het Brabants Conservatorium in Tilburg ging. Haar dorst naar een grotere muzikale kennis en kunde resulteerde in een aanvullende opleiding aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen waar haar favoriete leraar Walter Boeykens lesgaf. Het was nog niet genoeg, de saxofoon lonkte en terug naar Tilburg studeerde Manders in juni 1984 voor dit instrument af.

Contrabas

Tussentijds was daar Sint Frans (nu Nieuwe Nobelaer), de muziekschool in Etten-Leur waar zij haar carrière startte als docente. "Ik begon met klarinetles geven, mijn officiële aanstelling was per 1 augustus 1978, maar op enig moment ontstond ook de behoefte aan een docent saxofoon. Er werd me gevraagd of ik dat zou willen doen, en daar heb ik toen 'ja' op gezegd." Naast klarinet en saxofoon ontwikkelde Manders haar muzikale hobby contrabas. "Ik heb ook altijd een strijkinstrument willen bespelen" vertelt de van top tot teen met muzikale ambities gevulde musicienne. "Ik heb van diverse mensen les gehad, waaronder van oud-collega Hans de Vos."

'Ik heb van diverse
mensen les gehad'

Wereldbende

Tijdens haar carrière ontstonden ensembles zoals bijvoorbeeld Mimanski, dat inmiddels zo'n 35 jaar wereldmuziek maakt. "Dat groeit gewoon" zegt Manders "je start ergens, met leerlingen, en vervolgens blijft dat voortbestaan. Er komen andere mensen bij en het bloeit." Mimanski treedt jaarlijks een aantal keren op bij plaatselijke evenementen. De 'Wereldbende,' nog een product uit Manders muzikale stal, is een achtkoppig ensemble dat eveneens al langere tijd samenspeelt en zijn enthousiasme voor muziek bij diverse gelegenheden laat blijken. Met de 'Wereldbende' is Manders de naar Etten-Leur's zusterstad Šiauliai in Litouwen geweest.

Glaskunst

De artiest in Manders heeft naast de muzikale ook nog een andere kunstuiting tot stand gebracht, namelijk de glaskunst. In 2006 werd de afsluiting van haar studie Master-Glass, een opleiding in monumentale glaskunst, tevens een aanvulling op haar lesprogramma. Momenteel zijn haar lessen in glasdecoratie en alle kunstzinnige vormen van werken met glas erg populair.

Feest

Zondag wordt een kroon op het werk van Manders gezet met de viering van haar veertigjarig jubileum bij Nieuwe Nobelaer. Tijdens de bijeenkomst, die om vier uur 's middags begint, zorgen leerlingen voor een miniconcert en zullen haar collega's ongetwijfeld voor een muzikale verrassing zorgen. Manders kijkt uit naar een ontmoeting met (oud)leerlingen, (oud)collega's en andere belangstellenden. "Iedereen is welkom" zegt ze. De receptie duurt tot 18.00 uur.[l]