Oude loden letters, die gebruikt worden tijdens één van de workshops. FOTO CEES JOCHEMS
Oude loden letters, die gebruikt worden tijdens één van de workshops. FOTO CEES JOCHEMS cees jochems

Agenda Nederlands Drukkerij Museum vol met activiteiten

ETTEN-LEUR - In de maand oktober staan er in het Nederlands Drukkerij Museum, gevestigd Leeuwerik 8, diverse activiteiten op stapel, variërend van de start van een oldtimerrit tot diverse workshops.

Het najaar is bij uitstek het beste seizoen om deel te nemen aan een creatieve workshop onder leiding van mensen “uit het vak”. Kom papier scheppen, met losse loden letters werken of handletteren en maak je eigen kunstwerkje.

Start oldtimerrit Christoffel: 7 oktober

Oldtimerclub Christoffel heeft de locatie van het museum uitgekozen als start voor de jaarlijkse rit door het West-Brabantse landschap. Ongeveer 25 oldtimers staan vanaf 10 uur ’s morgens geparkeerd in Leeuwerik 8. De chauffeurs en inzittenden genieten eerst van een rondleiding in het museum, waarna de oldtimerrit rond 12.30 uur start. Een unieke gelegenheid om jezelf te vergapen aan de pracht van verschillende oude auto’s.

Papier scheppen: 21 oktober

Op deze zondagmiddag komen twee papiermakers naar het museum om te demonstreren van welk materiaal je allemaal papier kunt maken en wat je er vervolgens mee kunt doen. Het papier wordt geschept van plantaardig afval en oude kleding. Tijdens deze middag schep je zelf papier (als bladzijden van jouw boekje) en dik papier (als de kaft). Na het papierscheppen kun je je naam of een kreet (die je zelf zet met losse loden letters) blinddrukken in je kaft op een antieke drukpers. Daarna maak je van het geheel een fraai boekje d.m.v. de Japanse bindwijze.

Kortom: je doorloopt het hele proces van papierscheppen, drogen, (blind)drukken en boekbinden. En gaat uiteindelijk met je eigen handgeschept boekje naar huis! Tussen 13.00 en 16.30 uur ben je meer dan welkom om zelf papier te scheppen.

Workshop letterpress: 28 oktober

Gedurende deze workshop wordt aan de deelnemers de beginselen bijgebracht van letterzetten en boekdrukken. Elke deelnemer zet en drukt n.a.v. een eigen gemaakt ontwerp of idee haar briefpapier, visitekaartje, label en/of poster(tje). Het uitgangspunt is een simpel ontwerp of idee, omdat “het bijbrengen van de basis” en “het gevoel krijgen van” centraal staan. Het letterzetten gebeurt d.m.v. houten en/of loden letters. Het drukken gebeurt in boekdruk (ook wel “hoogdruk” genoemd) op verschillende drukpersen. Dit is afhankelijk van het formaat en ontwerp. De workshop begint om 13.00 uur en eindigt om 16.30 uur.

Workshop handlettering: 3 november

Wegens het enorme succes afgelopen voorjaar en de aanhoudende vraag “wanneer weer?“ organiseert het Nederlands Drukkerij Museum op zaterdag 3 november nogmaals een workshop Handlettering voor beginners. Handlettering is het moderne kalligraferen: letters tekenen. Tegenwoordig is het weer helemaal in om zelf sierlijke letters te tekenen, onder de moderne naam. Bij reclame-uitingen van restaurants en winkels zie je prachtige voorbeelden van handletteren. Tijdens deze workshop leer je de grondbeginselen en krijg je de nodige feedback, zodat je na deze middag zelf aan de slag kunt. Handlettering begint om 13.30 uur en eindigt om 16.15 uur.

Voor meer informatie over de workshops en het museum kun je mailen: info@nederlandsdrukkerijmuseum.eu. Het Nederlands Drukkerij Museum is te vinden aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur. Het museum is open op dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 16.30 uur en extra op de zondagen 7 en 21 oktober van 13.00 tot 16.30 uur. [l]