Project Cirkel van het Leven gaat van start met een fotowedstrijd

ETTEN-LEUR - Stichting art2gether nodigt iedereen uit om deel te nemen aan het grote culturele project Cirkel van het Leven.

De start van het culturele project Cirkel van het Leven is een fotowedstrijd die tot eind december 2018 loopt. Een selectie van deze foto’s zal te zien zijn op de fototentoonstellingen in 2019.

Wat houdt dit project in?

Het gaat om de verbeelding van de Cirkel van het Leven. Het verhaal van de mens in al zijn facetten. Van geboorte tot de dood, een tocht door het leven maar ook een tocht van alle tijden. Dit project brengt mensen in Etten-Leur en omgeving op alle creatieve raakvlakken samen, om de verbeelding van de Cirkel van het Leven vorm te geven.

In eerste instantie wordt er een fotodocument samengesteld over het leven van de mens, geïnspireerd door de fototentoonstelling The Family of Man, uit 1955 van Edward Steichen. Het leven van de mens hebben we in zeven thema’s verdeeld en de beelden hiervan zullen de leidraad vormen voor de uitvoeringen van de Cirkel van het Leven. Op verrassende creatieve manieren worden later de winnende foto’s hierin verwerkt. Het wordt een samenspel van verschillende kunstvormen zoals fotoprojecties, muziek, zang, dans, poëzie en belichting. Een beleven van het leven. Kunstzinnig Etten-Leur komt hier samen binnen deze Cirkel van het Leven. Zo zullen muziekgroepen, koren, toneel- en dansgroepen, gilden van Etten en Leur en vele anderen de tocht door alle tijden vormgeven en de ruimte krijgen om deze, ieder op hun eigen manier, te vertolken.

De bijzondere locatie waar dit alles gaat plaatsvinden is het cultureel centrum de Nieuwe Nobelaer in de afbraakfase, dus net voor de sloop! De bewuste keus voor deze locatie past volledig binnen het thema van het project; het symboliseert de overgang van oud naar nieuw.

Fotowedstrijd Cirkel van het Leven

Deze fotowedstrijd is georganiseerd om een fotodocument van het leven van de mens te maken in deze tijd. Het gaat niet om de meest technisch perfecte foto, maar om een pakkend beeld te laten zien van één of meerdere van de onderstaande thema’s:

1. Oorsprong - geboorte

2. Liefde - familie

3. Spel - feest, muziek        

4. Cultuur - groep, religie, rituelen

5. Werk

6. Lijden - eenzaamheid, oorlog

7. Vergankelijkheid - ouderdom, dood

Wie doen hier al aan mee?

De middelbare scholen van Etten-Leur gaan met 600 leerlingen aan de slag om foto’s te maken die het leven van de mens laten zien. Het project Cirkel van het Leven is zowel in het lesprogramma van het Munnikenheide College als de KSE opgenomen. Ook de fotoverenigingen binnen Etten-Leur gaan de uitdaging aan om intrigerende beelden op de gevoelige plaat vast te leggen. De tocht door het leven is voor velen anders, de mondiale kijk mag niet ontbreken, dus de nieuwe Nederlanders worden via Vluchtelingenwerk Etten-Leur benaderd om mee te doen.

Ook meedoen?

Durf jij ook deze uitdaging aan om mee te doen aan dit project, maak dan een foto en misschien win je deze wedstrijd. Zo wordt jouw foto hiermee een onderdeel van de uitvoering van de Cirkel van het Leven.

Deze fotowedstrijd loopt tot 20 december.

Wil je meer informatie over dit project en de fotowedstrijd ga dan naar www.art2gether.nl daar kun je de voorwaarden lezen en hoe je de foto’s kunt inleveren. Het project Cirkel van het Leven wordt een groots cultureel gebeuren voor en door de mensen van Etten-Leur en omgeving. Samen gaan we op pad om deze cirkel rond te krijgen. [l]