Sportgala maakt belofte waar met nieuwe categorie sporters met beperking

ETTEN-LEUR - Tijdens het gala vorig jaar deed voorzitter en presentator Peter Tunnisen de belofte dat er vanaf het gala 2019 (26 januari) veel aandacht zou zijn voor sporters met beperking.

De sportjury bestaande uit Jan Arnouts, Riet Bias, Leo Dekkers, Helma Dielemans, Frans Krechting, Peter Lauwen, Jef van Vliet, Hans Vogt en Rob van den Wijngaart, is verantwoordelijk voor de sporters en hun prestaties. Zij hebben in de zomerperiode meerdere keren vergaderd om te komen tot een nieuwe categorie voor sporters met een beperking. Enkele jaren geleden is er al eens een poging gedaan deze extra categorie te introduceren. Dat bleek toen niet haalbaar omdat er te weinig sporters met beperking in beeld waren. Het afgelopen jaar is daar veel verandering in gekomen. De jury heeft nu een redelijk beeld van de sporters met beperking in Etten-Leur. Sporters die meer dan aansprekende prestaties leveren.

Dielemans legt uit dat er meer bij kwam kijken dan zomaar even een nieuwe categorie aan het programma toevoegen. “Bij de vergaderingen kwamen meerdere aspecten aan de orde. Hoe gaan we de categorie noemen? Welke opties hebben we om de prestaties voor het voetlicht te brengen? Dielemans legt verder uit dat evenals bij de valide sporters ook een teamsporter in aanmerking kan komen voor de titel sportman - sportvrouw met beperking. Hoe de presentatie van sporters met beperking er uiteindelijk tijdens het gala uit gaat zien is nog even een vraagteken. Daar is de werkgroep sportgala druk mee bezig.

Dielemans besluit met een oproep aan iedereen om behalve naar valide sporters, vooral ook te kijken naar sporters met een beperking. De jury kan dit niet alleen. De medewerking van (sport)verengingen, maar zeker ook van de inwoners van Etten-Leur, is van cruciaal belang. Een kandidaat moet in Etten-Leur woonachtig zijn, maar hoeft niet in Etten-Leur te sporten. “Vooral sporters met beperking moeten vaak uitwijken naar plaatsen in de regio om hun favoriete sport op een zo hoog mogelijk niveau te kunnen beoefenen,” aldus juryvoorzitter Helma Dielemans. Prestaties doorgeven kan en mag vanaf heden (geldt ook voor de valide sporters en ploegen) bij jurylid Riet Bias (email: rietbias@hotmail.com). [l]