Het oude gebouw van 't Carillon heeft ruim veertig jaar dienst gedaan als school. FOTO PETER HOUTEPEN
Het oude gebouw van 't Carillon heeft ruim veertig jaar dienst gedaan als school. FOTO PETER HOUTEPEN Foto:

Geen belemmeringen voor sloop van 't Carillon

ETTEN-LEUR - Er zijn geen verdere belemmeringen om over te gaan tot de sloop van het leegstaande gebouw van de voormalige basisschool 't Carillon aan de Triangeldreef in de wijk Grauwe Polder. Dat meldt de gemeente Etten-Leur. 't Carillon is sinds begin van dit schooljaar onderdeel van Brede school Sonate.

DOOR PETER HOUTEPEN

Het in september afgeronde flora- en faunaonderzoek heeft uitgewezen dat er geen belemmeringen zijn om over te gaan tot de afbraak van het gebouw, dat ruim veertig dienst heeft gedaan als school. Omdat een leegstaand pand het risico met zich meebrengt dat er zich diersoorten gaan huisvesten, kan dit een belemmering vormen voor sloop op een later moment. Daarnaast is het pand nu kwetsbaar voor onder andere vandalisme, kraak en inbraak en brengt een leegstaand gebouw kosten met zich mee. Deze kosten kunnen vermeden worden door nu te gaan slopen.

Collectief

Op de vrij te komen plek komen woningen die gebouwd worden volgens Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) onder begeleiding van de Stichting Droomwonen. Dat wil zeggen dat de toekomstige bewoners zelf projectontwikkelaar zijn. Gedurende het gehele ontwikkel- en bouwtraject nemen zij, georganiseerd in een vereniging, de beslissingen. Ze kiezen een architect en een aannemer en werken direct samen met alle professionele partijen in het bouwproces. Zo ontstaan er binnen ieders budget goede woningen, die aan alle individuele wensen voldoen.

Het huidige ontwerp gaat uit van 17 woningen met zowel geschakelde patiowoningen en rij/hoekwoningen. De huidige initiatiefgroep bestaat uit acht huishoudens en voor de overige negen woningen zijn ook geïnteresseerden.

Kaders

Om tot een passende invulling voor de locatie te komen, heeft de gemeente Etten-Leur in een eerder stadium wel enkele kaders gesteld. Zo is de huidige parkeernorm aan de Triangeldreef een eis en extra parkeren een wens. Verder moeten de speeltoestellen die nu aanwezig zijn op de locatie behouden blijven. Datzelfde geldt voor het groen aan de zijde van de Beiaard. De gemeente zou verder graag zien dat de boom die nu op het schoolplein staat, ook blijft staan.

Niet haalbaar

Het zelf slopen van 't Carillon is niet haalbaar voor particulieren. De reden hiervan is dat zij dan financiering moeten verkrijgen voor het aankopen en slopen van een bestaand pand waarbij nog geen zekerheid op een woonbestemming is omdat de bestemmingsplanprocedure nog doorlopen moet worden.

Informatieavond

Om de omgeving te betrekken bij de gewenste ontwikkeling organiseren de toekomstige bewoners een informatieavond. Die wordt gehouden in kamer 1.04 AB van het Oude Raadhuis op de Markt. Tijdens deze informatieavond, op donderdag 25 oktober, presenteert het CPO in samenwerking met Stichting Droomwonen het conceptplan. De inloop is vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur.[l]