Conny Rijken. ARCHIEFFOTO STELLA MARIJNISSEN
Conny Rijken. ARCHIEFFOTO STELLA MARIJNISSEN Foto: Stella Marijnissen

Conny Rijken geeft lezing over migratie in Van Gogh Kerk

Chapeau:

Etten-Leurse hoogleraar is verbonden aan Universiteit van Tilburg

ETTEN-LEUR - Professor Conny Rijken (49) geeft op woensdag 31 oktober in de Van Gogh Kerk in Etten-Leur een lezing over migratie. Rijken, afkomstig uit Etten-Leur, is verbonden aan de Universiteit van Tilburg.

Rijken is hoogleraar migratie aan de Universiteit van Tilburg en doet onderzoek naar de relatie tussen migratie, mensenhandel en criminaliteit. Een deel van de lezing in de Van Gogh Kerk is hieraan gewijd, het andere deel gaat over het politieke debat dat in de Europese Unie (EU) wordt gevoerd.

Oplossingen

Het politieke debat in de landen van de EU wordt sinds 2015 gedomineerd door het thema migratie. In dat jaar bereikten één miljoen migranten de EU. Iedereen kan de beelden van die vluchtelingenstroom nog terug halen. Hoewel de aantallen sinds dat jaar flink zijn afgenomen, wordt er door de leiders van de EU, en in de nationale parlementen, druk gezocht naar maatregelen en oplossingen om de migratie in goede banen te leiden. Er zijn afspraken gemaakt met Turkije, Libië en met Marokko. Er wordt meer nagedacht over opvang in de regio, meer kansen in de landen van herkomst, migranten met een goede opleiding eerder toelaten, en overeenkomsten sluiten met landen over de terugkeer van migranten.

Dwars

Veel landen willen geen bemoeienis van de EU. Zo liggen Polen en Hongarije dwars als het gaat om een verdeling van migranten over de EU. Italië en Griekenland vinden dat zij door de rest in de steek worden gelaten: zij moeten de migranten opvangen omdat zij aan de buitengrenzen van de EU liggen. Daarom vinden nogal wat politici dat die buitengrenzen van de EU beter beschermd moeten worden. Weer anderen twijfelen, want in elke grens zullen steeds zwakke plekken zitten, en dus moeten er andere oplossingen, zeker op langere termijn, bedacht worden. Hoe ingewikkeld ook, de burgers verwachten van de politiek een antwoord op de vraag hoe met migratie wordt omgegaan.

Vluchtelingenverdrag

Daarbij kan overigens niet voorbijgaan worden aan het Vluchtelingenverdrag waarin staat dat het verboden is om asielzoekers uit te wijzen naar het land van herkomst indien zij het risico lopen om vervolgd te worden. Tegelijkertijd moet goed gerealiseerd worden wie die migranten nu eigenlijk zijn. Waar komen zij precies vandaan, welke regimes ontvluchten zij en waarom, welke zijn de routes waarlangs zij vluchten, en wat maken zij mee onderweg? Vluchtelingen kunnen hun tocht niet volbrengen zonder hulp van anderen die daaraan goed willen verdienen.

De lezing op woensdag 31 oktober door Conny Rijken in de Van Gogh Kerk in Etten-Leur begint om 19.30 uur en duurt, inclusief pauze, tot ongeveer 21.00 uur.[l]