vlnr Jürgen van Hulst en Mariette Nooijens (beide CDA) Ellis Marcellis(wijkmanager gemeente Etten-Leur), Thierry Bayle (Voorzitter REL)
vlnr Jürgen van Hulst en Mariette Nooijens (beide CDA) Ellis Marcellis(wijkmanager gemeente Etten-Leur), Thierry Bayle (Voorzitter REL) Mariëtte de Bruyn

Met Rugbyclub Etten-Leur naar een betere toekomst

ETTEN-LEUR - Het CDA Etten-Leur omarmt het initiatief van Rugbyclub Etten-Leur in het opzetten van het project “de Harde Leerschool”. De Harde Leerschool biedt een programma voor jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt om hun problemen met werkloosheid, criminaliteit en autoriteit te tackelen. Daarin speelt de rugbysport een hoofdrol. Niet alleen het spel, maar vooral ook rugbywaarden als respect voor elkaar en vertrouwen in jezelf.

Het trainen van deze doelgroep vraagt om trainers met speciale coaching skills, die de jongens met succes het intensieve fysieke en mentale programma door kunnen loodsen. Ed Oskam, die vanuit Stichting ZeBra bij de VRC is hierbij betrokken, evenals Thierry Bayle van de Rugbyclub Etten-Leur. Het uiteindelijke doel voor deze doelgroep is doorstromen naar een baan. Er zijn al verschillende projecten succesvol afgerond en er staan nog verschillende projecten op stapel.

De CDA fractie heeft daarom een gesprek gehad met Thierry Bayle en Ed Oskam en ziet kansen om 10 tot 25 kansarme, jongvolwassen mannen uit Etten-Leur met veel afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag te krijgen.

Daarom willen Jürgen van Hulst en Mariëtte Nooijens van het CDA zich hier sterk voor maken. Zij zien voldoende uitdagingen voor Etten-leur. In 2017 waren er in Etten-Leur bijna 2x zoveel doorverwijzingen naar HALT dan een gemiddelde gemeente in Nederland. Er zijn meer jongeren dan gemiddeld, die uit de reclassering komen en we hebben een hoog percentage ongeoorloofd schoolverzuim. In combinatie met een stijgende vraag naar arbeidskrachten, zijn er volgens CDA ruim voldoende mogelijkheden om dit tot een succes te maken.

Ze zien mogelijkheden om geld in de begroting vrij te maken voor dit project en zullen hun netwerk ook gebruiken om de verbinding te leggen met het onderwijs en ondernemers om De Harde Leerschool in Etten-Leur aan de start te helpen. [l]