Van links naar rechts Hans Machielsen, Anouk en Mark Elias. FOTO FRANS VAN DER BOM
Van links naar rechts Hans Machielsen, Anouk en Mark Elias. FOTO FRANS VAN DER BOM Foto: Frans van der Bom

"De mensen hebben geen houteren bakkes….."

25 Jaar Bakkerij Mark Elias, de bakker trakteert!

ETTEN-LEUR, 25 jaar geleden begon Mark Elias op jonge leeftijd spontaan, impulsief en misschien nog naïef een eigen warme bakkerij in de Groenstraat in Prinsenbeek. Twaalf jaar later opende hij zijn tweede zaak op Leur. Sinds kort wordt zijn brood en gebak ook in Sprundel in verswinkel Dian van Trijp verkocht. Om dit zilveren jubileum te vieren trakteert warme bakker Mark Elias drie weken lang, alle dagen van de week.

DOOR FRANS VAN DER BOM

De Opa van Mark had vroeger een bakkerij aan de Nieuwe Huizen in Breda. Als kleine jongen ging Mark vaak bij opa appelflappen, tompouces en vele andere lekkernijen bakken. Zo ontstond bij hem de liefde voor het vak.

Hoe het 25 jaar geleden begon
Voor Mark Elias stond het al vroeg vast: "Ik wil bakker worden!" Hij volgde zijn opleiding aan de bakkersschool aan de GTS in Breda. Aanvankelijk begonnen als weekendhulp bij bakkerij De Suyckerbol in Zundert, kwam hij daar al snel als bakker in vaste dienst. In de vijf jaar dat hij in Zundert werkte, leerde hij daar het vak.
Inmiddels kreeg Mark verkering met zijn latere vrouw Anouk. Net als Mark had zij een opa die een eigen bakkerij in Prinsenbeek had: Bakker van den Bogaert.
Op een goede dag hoorde Mark van een vertegenwoordiger in de Suyckerbol dat in Prinsenbeek de bijna honderdjarige bakkerij van de familie Kavelaars in de Groenstraat te koop kwam. Op dat moment waren Mark en Anouk respectievelijk 22 en 19 jaar jong.
Impulsief, of beter gezegd spontaan kochten ze de bakkerij van Kavelaars onder het mom van: 'wordt het niks met de bakkerij, dan hebben we in ieder geval een huis om in te gaan wonen.'

Bakker Mark Elias Prinsenbeek
Het jonge stel begon voortvarend en enthousiast in een draaiende bakkerij met vaste klanten. Dank zij de belangeloze hulp van hun beider ouders, onderging de toch wel wat gedateerde bakkerij een volledige facelift. Ook het assortiment werd aangepast aan de tijd, zo kwamen er bijvoorbeeld ruim 25 soorten gebak. Van Opa waren de wijze woorden: "De mensen hebben geen houteren bakkes…..", waarmee hij zeggen wilde: als de mensen iets niet lekker vinden, dan komen ze niet meer. Voor Mark reden te meer om te gaan voor uitsluitend hoogstaande kwaliteit, met als logisch gevolg dat de bakkerij een topper werd.
Om voor zichzelf een nieuwe uitdaging te vinden en omdat er meer 'spanning op moest', werd een nieuw filiaal gezocht.

Hans Machielsen, het gezicht van Mark Elias Leur
De bakkerij van Jan van Harssel op Leur stond al vijf jaar leeg en een nieuwe wijk, de Schoenmakershoek in wording, leken Mark wel iets om zijn pijlen op te richten. Uiteindelijk opende hij zijn tweede zaak aan de Korte Brugstraat (Van Bergenplein) in 2005.
Vanaf het begin is Hans Machielsen daar het gezicht van de zaak. Tijdens zijn studententijd op de MAS was Hans al weekend-schoonmaakhulp in Prinsenbeek. Ook tijdens zijn werk bij een groot tuincentrum kon hij de band en interesse voor het bakkersvak niet loslaten met als gevolg dat hij door Mark gevraagd werd om de zaak op Leur op te bouwen en daar leiding te geven. Inmiddels had Hans zijn sporen als banketbakker al verdiend.
De grote kracht van Hans is, dat hij een teambuilder is, die ervoor zorgt dat alles in de zaak perfect geregeld is. Samen met Anouk en Mark heeft hij een sterke band vol onderling vertrouwen.
Alle drie vinden ze dat de tijd toch wel veranderd is de laatste 25 jaren: er is een veel ruimer assortiment gekomen, waarbij de klanten veeleisender geworden zijn. Vroeger had niemand bijvoorbeeld gehoord van lactose- en of glutenvrij.
Ondanks alle vernieuwingen en het inspelen op actuele zaken blijven ook traditionele producten de aandacht van bakker Elias houden., Zo worden bijvoorbeeld op 5 november zowel op Leur als in Prinsenbeek de traditionele Hubkes weer door de pastor gewijd.
T/m 31 oktober trakteert Bakker Mark Elias op bijzonder smaakvolle aanbiedingen. [l]

Bakker Mark Elias
Etten-Leur: Korte Brugstraat 4 (Van Bergenplein), telefoon 076-5441160
Prinsenbeek: Groenstraat 5, telefoon 076-5412206
Sprundel: Verswinkel Dian van Trijp, telefoon 0165-382439