Toch gasaansluiting voor nieuwbouw 'Hof De Hoop'

ETTEN-LEUR - De 35 nieuwbouwwoningen in het plan 'Hof de Hoop' aan de Brabantlaan en de Sportparklaan in Etten-Leur krijgen toch een gasaansluiting. Dat heeft projectontwikkelaar De Bunte Vastgoed BV besloten.

DOOR MONIQUE JANSEN

Per 1 juli 2018 is het verboden om nieuwbouwwoningen aan te sluiten op het aardgasnetwerk. Het Rijk besloot tot een verbod op het aansluiten van nieuwe woningen op aardgas om zo de uitstoot van koolstofdioxide tegen te gaan. Dit geldt voor woningen, waarvoor de omgevingsvergunning na 1 juli is aangevraagd. Voor de huizen aan de Brabantlaan en de Sportparklaan is dit niet van toepassing. De projectontwikkelaar was eind juni namelijk net op tijd met het indienen van een vergunningsaanvraag.

Extra kosten

De projectontwikkelaar kan eventueel wel de keuze maken om vrijwillig gasvrij te bouwen. De Bunte Vastgoed kiest ervoor om dit niet te doen, omdat dit tot hoge extra kosten leidt. Daardoor zou de betaalbaarheid van de nieuwbouwwoningen in het geding komen. Wel besloot de ontwikkelaar om voorzieningen te treffen om de 19 eengezinswoningen zo te bouwen dat ze alsnog makkelijk van het gas afgehaald kunnen worden. Ook kunnen kopers voor een meerprijs zelf besluiten om af te zien van een gasaansluiting.

Begrip voor keuze

Het college van burgemeester en wethouders heeft begrip voor de keuze van De Bunte Vastgoed: "Voor hem was de afweging niet eenvoudig. We begrijpen de keuze voor een haalbaar plan en betaalbare woningen. Gasvrij bouwen heeft onze voorkeur, maar we kunnen dit niet afdwingen. Bovendien hebben we gaan mandaat om de ontwikkelaar tegemoet te komen." In Hof de Hoop komen naast de 19 eengezinswoningen ook nog twee complexen met zestien appartementen. De woningen komen op het oude terrein van melkfabriek Campina.[l]