Het voorplein voor de Lambertuskerk moet weer groen worden. FOTO JACK KONINGS
Het voorplein voor de Lambertuskerk moet weer groen worden. FOTO JACK KONINGS Foto: Jack Konings

Bomen terug op voorplein kerk

ETTEN-LEUR - Het voorplein van de St. Lambertuskerk krijgt zijn groene karakter terug. Er worden binnenkort elf bomen terug geplant. Het gaat om zeven haagbeuken en vier esdoorns. Verder komen er ook de nodige struiken.

DOOR MONIQUE JANSEN

Een paar jaar geleden gingen de rijen bomen aan beide zijden van het voorterrein langs de perceelsgrenzen tegen de vlakte. Veertien zuileiken en drie esdoorns ruimden het veld. Ook werden taxussen verwijderd.

Kapvergunning

De gemeente verleende toen een kapvergunning, omdat deze exemplaren niet op de gemeentelijke lijst van beschermde bomen stonden. Wel kreeg de parochie een herplantplicht opgelegd. Hiervoor is bij het college van burgemeester en wethouders een groeninrichtingsplan ingediend. Die is opgesteld door een officieel architectenbureau.

'Karakter wordt in ere hersteld'

Monumentaal beeld

Het college kan zich vinden in het opgestelde ontwerp voor het voorplein. Volgens wethouder Kees van Aert is het belangrijk dat het voorplein een groen karakter houdt: "Het gaat namelijk om een prominente omgeving in het hart van Etten-Leur." Bomen en struiken horen volgens de gemeente bij het monumentale beeld van de kerkomgeving. Dit karakter dient in ere te worden hersteld. Het groeninrichtingsplan geeft de gemeente grip op het toezien van de daadwerkelijke uitvoering van de herplantplicht.

Plantdatum

Bij het groeninrichtingsplan keken de architecten onder meer naar het kleurgebruik en de keuze voor boomsoorten. Die sluiten aan bij het oorspronkelijke karakter van het voorplein van de monumentale kerk. Het college heeft bepaald dat de bomen voor 1 maart 2019 moeten worden geplant. Het voorplein van de kerk wordt voornamelijk gebruikt om te parkeren. De kap van het groen zorgde ervoor dat er meer ruimte kwam voor kerkgangers om hun auto weg te zetten.[l]

Wijding

De St. Lambertuskerk werd in 1878 gewijd. Het is een neogotische, driebeukige kruisbasiliek met westtoren. Het monumentale gebedshuis werd aan het begin van deze eeuw uitgebreid gerestaureerd. De kerk heeft snijdende daken en een hoog schilddak gedekt met leien. Ook kenmerkend is het ijzeren sierhek aan de straatzijde. De kerk is een officieel Rijksmonument. De kerk valt onder de H. Mariaparochie.