Burgemeester Miranda de Vries legt de eed af als Over Deken.
Burgemeester Miranda de Vries legt de eed af als Over Deken. José Struys

Gilde St.Hubertus Leur viert Staatsiedag

ETTEN-LEUR - Op zaterdag 3 november, de feestdag van St. Hubertus, vierde het Leurse St. Hubertusgilde zijn jaarlijkse Staatsiedag.

De dag begon met een korte optocht door de straten van Leur, waarbij enkele gildebroeders aan huis werden opgehaald. Daarna volgde de jaarvergadering in de Mouterij, het gildehuis. Tijdens deze vergadering werd door de koning van het gilde, Pieter Bos, het gewonnen zilver aan de beste schutters van de kruisboogcompetitie uitgereikt. Drie jeugdige gildebroeders, Lars Bos, Jelle Bos en Marcel Hultermans kregen door de hoofdman een zilveren medaille opgespeld vanwege 12 1/2 jaar lidmaatschap van het gilde. Na de vergadering ging het gilde in optocht naar de Petruskerk, waar gilde heer pastor Munsters de gilde mis opdroeg. Tijdens de dienst werd ook het dit jaar gewonnen gildezilver gewijd. Tevens werden burgemeester Mw. M. de Vries als Over Deken en Marcel Hultermans als Deken Jeugdzaken geïnstalleerd. Na de dienst stond het Gilde buiten de kerk opgesteld en werd de vendelgroet gebracht aan het kerkelijk en wereldlijk gezag.

Over Deken
De feestelijkheden werden voortgezet in de Mouterij waar de feestcommissie een voortreffelijke maaltijd voor de gildebroeders met hun gasten had voorbereid. Van oud-burgemeester Mw. H. van Rijnbach werd op informele wijze afscheid genomen als Over Deken. Zij ontving enkele passende cadeaus en werd door het gilde benoemd als Deken. Een aantal gildebroeders en de jeugdleden verrasten de aanwezigen met leuke sketches en het gildejournaal van afgelopen jaar. [l]