Afbeelding
Foto: Alexander Vingerhoeds

Veiligheidsregio oefent ramp in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Een grote explosie in de parkeergarage in Etten-Leur, een garage die voor een deel ingestort is, vele gewonden, en brand bij de boven de garage gelegen supermarkt. Grote consternatie vrijdagochtend rond 9.00 uur in het centrum van Etten-Leur.

Gelukkig is het allemaal niet echt. "We spelen een grote ramp na", zegt Marjo Peters van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant (VRMWB) vanuit het Stadskantoor in Etten-Leur. Het gaat om de oefening die vorige week al door de Veiligheidsregio werd aangekondigd. Samen met de gemeente Etten-Leur wordt samengewerkt om dit nepincident tot een goed einde te brengen.

Realistisch

Tijdens de grootschalige crisis-oefening in Etten-Leur wordt daarom een fictieve, maar realistische ramp 'nagespeeld'. Hierbij toetst de Inspectie van Veiligheid en Justitie of Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant voldoet aan de wettelijke eisen van de rampenbestrijding. Een onafhankelijk bureau verzorgt de waarneming tijdens de oefening en stelt een evaluatierapport op. De leerpunten uit deze evaluatie worden gebruikt voor de doorontwikkeling van de rampenbestrijding.

Hulpverleningsvoertuigen

Als onderdeel van de crisis-oefening zijn meerdere hulpverleningsvoertuigen bij het Stadskantoor aanwezig. Om aan te geven dat het hier slechts om een oefening gaat, is er geen vuur of rook, en is er geen zwaailicht of sirene te zien of horen.
De precieze datum en tijd van de crisis-oefening waren niet van te voren bekend om het oefen-scenario zo realistisch mogelijk te maken. De medewerkers wisten alleen dat de oefening vorige deze week zou plaatsvinden.[l]