Stijloren openen carnavalsseizoen. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Stijloren openen carnavalsseizoen. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto: STELLA MARIJNISSEN

Stripkes in Etten en Stukskes in Leur

ETTEN-LEUR – De Stijloren 'trokke' vrijdagavond in het Ettense café Marktzicht ''t stripke dur' en hadden daarmee de eer om als eerste het carnavalsseizoen te openen. Zaterdagavond pakte carnavalsvereniging Leurse Leut groots uit in het Turfschip met hun Elluf-Elluf bal.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

In de residentie van s.c. De Stijloren warmde dweilband de Hutseklutsers het publiek op. De presentatie van de avond werd verzorgd door 'Simpelfonist' Jac Nooijens die om tien uur de Raad van Elf voorstelde. Vervolgens werd in beeld gebracht hoe De Stijloren serieus werk hebben gemaakt van hun motto: 'we trekke 't stripke dur'. Op de videopresentatie werd getoond hoe door heel Etten, geen dún maar 'n dík stripke werd getrokke.

Protocol

Nieuw in het protocol zijn Adjudant Thom (Thomas Lauwen), Nar Stefanus (Stan Verheijen) en Pliessie Bert (Wilbert Koster). Hofdame Femke houdt nog steeds de boel in de gaten en dirigeert de mannen op het juiste moment in de juiste richting. Prins Joris I is voor het derde jaar de prins der Stijloren.

Zwaajgat

In Ut Zwaajgat gleden, onder de tonen van hofkapel De Turfblaozers, Leurenaren met hun aanwezige gasten uit Etten moeiteloos in de carnavalssfeer. Wel was er een hoop gepuzzel met Stukskes en de zoektocht naar dat beste Stukske. Als spreekstalmeester van cv Leurse Leut trad Jeroen Tak op.

Zoektocht

Na de presentatie van de Raad van Elf werden kijkers via een film in sneltreinvaart door Leur en Etten gevoerd op zoek naar diverse deuren waarna Grote Boer (Peter de Regt), Pliessie Carlos (Carlo Nooijens) en tenslotte Prins Adrijaon II verschenen. Ieder bracht zijn eigen puzzelstuk mee. "Maar" zei de prins van Leur "'Ut Beste Stukske' ontbreekt nog." De zoektocht ging verder om uiteindelijk uit te komen bij het oude Raadhuis op de Markt waar burgemeester Miranda de Vries het ontbrekende stuk overhandigde. Daarmee was puzzel én protocol van Leurse Leut compleet met nieuwe Nar Joerieke (Youri de Graaf).

Jeugdraad Stijloren

Voor het eerst werd ook daadwerkelijk op de elfde-van-de-elfde door de Stijloren de Jeugdraad gepresenteerd. Jeugdprinses Brittiny, Adjudant Sam, Pliessie Jenna, Hofdame Senna en Nar Tommy voerden de middag in de Stijloren residentie aan met de polonaise.[l]