Actiefoto Renske van Zundert. FOTO ERIC MARKGRAAFF
Actiefoto Renske van Zundert. FOTO ERIC MARKGRAAFF Foto: Eric Markgraaff

Mooi judo door leden 'Ikigai'

ETTEN-LEUR - Zondagmorgen was sporthal 'de Roos' het strijdtoneel voor judoka's uit de regio Roosendaal. Bij het Lintjestoernooi mogen alleen kinderen deelnemen met weinig of geen wedstrijdervaring en dat is een prima gelegenheid voor de leden van sportschool Ikigai.

Sinds 1 januari bestaat deze judoschool gevestigd in Roosendaal, Etten-Leur en Bergen op Zoom. In april deed er voor het eerst een leerling mee aan het Lintjestoernooi, maar de afgelopen twee maanden proberen steeds meer kinderen hun technieken toe te passen tijdens wedstrijden.

Deze keer deden er namens Ikigai 14 deelnemers in de leeftijd van 6 t/m 10 jaar mee. Een enkeling doet pas enkele weken aan judo. Een ander is al wat langer aan het trainen. Door het kleinschalige karakter is het niet mogelijk om iedereen meerdere perfect gelijkwaardige tegenstanders te geven. De echte beginners komen dus ook wel eens tegen kinderen die wel al een paar jaar aan het trainen zijn. Niet elke judoka heeft evenveel talent om alle tegenstanders in een paar tellen op de rug te werpen of in de houdgreep te nemen. Maar ook dat wordt bij dit vriendschappelijk concept aardig ondervangen. Meestal gaan de deelnemers behoorlijk zachtaardig met elkaar om en dat is natuurlijk ook de bedoeling bij Judo (betekenis: 'ju' = zacht 'do' = weg >> 'de zachte weg'). Ondanks dat doen ze natuurlijk wel ontzettend hun best om elkaar te verslaan en het liefst zo snel mogelijk en met zo weinig mogelijk energie.

Esrah van Dooren, Levi van Tetering en Aiden Westercappel hadden het zwaar vanochtend. Ze hebben laten zien niet hun hoofd te laten hangen bij wat tegenslag en hebben geprobeerd eruit te halen wat in het vat zat. Jammer genoeg nog een paar puntjes te weinig voor hun eerste lintje. Frédérique Verbeek en Luuk Simons kenden beiden een goede dag: mooi judo en bijna genoeg voor een eerste lintje. Volgende keer gaat het voor jullie lukken. Dit geldt ook voor Daan van Loon en Jep Langenberg. Met keurig judo lieten jullie het publiek genieten van mooie werptechnieken. Jep gaat inmiddels richting de 200 punten-grens. Daan is de 50 punten voorbij in korte tijd.

Lintje waren er voor: Mike de Beer, Binck van der Made, Jochem Gillesen, Kick van der Made, Fabian Smits, Renske van Zundert en Manu Jansen.

Vanaf januari komt er extra trainingsgelegenheid. Dat geldt natuurlijk voor nieuwe kinderen, maar ook voor kinderen die extra willen trainen om nog beter voor de dag te komen. Naast lessen judo komt er ruimte voor zelfverdediging voor kinderen en een cursus judo voor belangstellende, startende ouders. Meer informatie volgt via de website. [l]