Leny Snepvangers bij de Moeierboom. FOTO MONIQUE JANSEN
Leny Snepvangers bij de Moeierboom. FOTO MONIQUE JANSEN Foto: Monique Jansen

Leny Snepvangers zwaait na 49 jaar af bij gemeente

ETTEN-LEUR – Bijna een halve eeuw werkte Leny Snepvangers bij de gemeente Etten-Leur. In 1969 trad ze in dienst als typiste om via verschillende functies uiteindelijk door te stromen tot juridisch medewerker. Hierbij houdt ze zich onder meer bezig met het verlenen van vergunningen, markten en kermissen, evenementen, horeca, het opstellen en handhaven van lokale verordeningen en de naleving van wetten en regels. Eind deze maand gaat ze met pensioen.

DOOR MONIQUE JANSEN

Leny heeft het altijd naar haar zin gehad bij de gemeente: "Het is een hele fijne organisatie om te werken. Ik heb op verschillende afdelingen gewerkt. Dat houdt het zeker divers en afwisselend." Zo deed ze baliewerkzaamheden bij Burgerzaken, waar ze onder meer paspoorten en rijbewijzen verstrekte. In die tijd werden op deze afdeling ook nog veel vis- en jachtaktes en slachtvergunningen voor thuisslachtingen afgegeven. "Dat zie je nu niet meer", lacht Leny. Verder trad ze op als ambtenaar van de burgerlijke stand en nam ze aangiftes op voor geboorten en overlijden. Stellen konden ook bij haar in ondertrouw. Daarna maakte ze de overstap naar de functie van leerplichtambtenaar. Hierbij controleerde ze op schoolverzuim van kinderen. Daarna belandde ze op afdeling Algemene Zaken waar de basis werd gelegd voor haar huidige baan als juridisch medewerker.

Veemarkten

Ze was vanuit haar functie ook betrokken bij de kermissen en markten. Wekelijks worden de warenmarkten georganiseerd. "Boeren en veehandelaren kwamen hier bij elkaar om hun koeien te showen en te verkopen. Ik deed de administratieve werkzaamheden en bediende de weegbrug." De koeienmarkten behoren allang tot het verleden, maar andere terugkerende activiteiten zoals de warenmarkten en kermissen zijn nog springlevend. Al jaren zorgt Leny er mede voor in samenwerking met de marktmeester, dat de organisatie tot in de puntjes verloopt: "We verpachten we onder meer de standplaatsen van de kermisattracties, hebben we overleg met hulpdiensten, regelen facilitaire zaken, zorgen voor veiligheid en voor een prettige verblijfplaats voor de kermisexploitanten. Verder promoten we de kermis uitgebreid."

Kermisliefhebber

Leny is door de jaren heen een groot kermisliefhebber geworden: "Het is elk jaar dan ook mooi om te zien dat de kermis weer is geslaagd en dat alles goed en veilig is verlopen. Dat geeft veel voldoening." Andere mooie facetten van haar werk vindt Leny het contact met de vele Etten-Leurenaren en andere overheden en instanties, zoals met winkeliers, horeca-ondernemers en bewoners: "Bij overlastmeldingen had ik een luisterend oor en ging met betrokkenen praten. Soms ben je dan net een maatschappelijk werker en mediator. Als je conflicten of knelpunten tot een goed einde kon brengen, gaf dat een goed gevoel." Ook zag ze het als een belangrijke uitdaging om wet- en regelgeving toe te passen en verordeningen en beleidsstukken goed op te stellen, zodat ze het bestuur goed onderbouwde adviezen kon geven: "Zo kunnen zij gedegen en verantwoorde beslissingen nemen."

Rijksweg

In een halve eeuw heeft Leny de gemeente van dichtbij zien veranderen. Eind jaren tachtig maakte de Rijksweg die dwars door het dorp liep plaats voor een fraai Centrumgebied: "Dat was een enerverende, maar een hele mooie periode voor de ontwikkeling van Etten-Leur. Er moest heel veel worden geregeld. Daarvoor heb ik heel wat uren gemaakt. Zo moest er het nodige worden geregeld voor de nieuwe amusementshal, discotheek, de talloze winkels en horecazaken die zich vestigden. Evenals voor het stimuleren van meer evenementen." Zo ontwikkelde de gemeente zich van een dorpsgemeenschap tot de vooruitstrevende gemeente met stadse allures.

Benego

Af en toe maakte Leny ook een uitstap buiten de gemeente en werkte veel samen met andere gemeenten. Zo is ze sinds 1989 actief als secretaris voor het Belgisch-Nederlands Grensoverleg (Benego). 22 Vlaamse en Nederlandse gemeenten werken hierbij grensoverschrijdend samen. De functie bij Benego blijft ze vervullen, net als het advieswerk voor de kermis- en marktcommissie. Wat ze met haar nieuwe vrije tijd gaat doen weet ze nog niet. Ze is al actief als vrijwilliger bij atletiekvereniging Achilles en hockeyclub Etten-Leur. "Ik laat het op me afkomen en kijk wat er op mijn pad komt. Dat komt vanzelf goed."[l]