Rentia Krijnen (l) en Julia Bakker(r) de inrichters van de tentoonstelling 'Religieus Erfgoed Etten-Leur'. FOTO CORRY MUSTERS
Rentia Krijnen (l) en Julia Bakker(r) de inrichters van de tentoonstelling 'Religieus Erfgoed Etten-Leur'. FOTO CORRY MUSTERS Corry Musters

Nieuwe boeken bij Heemkundekring Jan uten Houte

ETTEN-LEUR - Onze productiefste schrijver Jos Martens, is er weer in geslaagd het eerste deel van de geplande boekenserie over ons Religieus Erfgoed het daglicht te laten zien, onder de titel “Missiebroeders en Missiezusters”. Hierin beschrijf hij alle activiteiten en bekende belevenissen van de vele missiebroeders en zusters die Etten-Leur heeft voortgebracht.

Schrijver René Konings is in navolging van zijn eerder boek over de verdwenen boerderijen, weer in de boerderijhistorie gedoken wat heeft geleid tot Hûske 33, Restauratie (west) Brabantse boerderijen. In het boek wordt de ontwikkeling geschetst van de Brabantse boerderij. Van Halle- huis tot langgevelboerderij. Er wordt aandacht besteed aan de constructie van een boerderij De opbouw van gebinten, funderingen, wanden, raamindelingen, daken en dakbedekkingen. Ook de bijgebouwen, zoals karschoppen, Vlaamse schuren, duifhuizen en plee’s krijgen aandacht. Het boerenerf en de daarbij behorende beplanting dat bijdraagt aan de beleving van een boerderijcomplex krijgt alle aandacht.

Cadeautip

Onze boeken zijn te koop in het Streekmuseum Etten+Leur, Bruna Leur op het van Bergenplein en de Readshop in het winkelcentrum. Weet u niet wat u moet geven aan uw uit Etten-Leur vertrokken familieleden, uw nieuwe buren enz. Met de feestdagen in het vooruitzicht vindt u naast bovengenoemde boeken van 2018 nog eerdere interessante uitgaven. Denk aan; Jubilea 2017, De begraafplaatsen van Etten-Leur dat gaat over o.a. het gedenkpark in de Stationsstraat. Etten-Leur maakt muziek over Constantia en Pro Musica. ‘Een aalscholver boven zwermlaken’ het stratenboek, of Gedichten en Liederen enz.

ETTENstripkeLEUR

De eerste presentatie ETTENstripkeLEUR was op 28 november in het Turfschip. De volgende presentatie wordt gegeven aansluitend aan de Algemene Ledenvergadering van onze Heemkundekring op donderdag 13 december in De Linde. Cor Kerstens neemt u mee in 50 jaar historie van Etten-Leur. Ga voor meer informatie naar www.janutenhoute.nl.

Tentoonstelling ‘Religieus Erfgoed Etten-Leur’

Onlangs is de tentoonstelling ‘Religieus Erfgoed Etten-Leur’ in de Lambertuskerk geopend en is het boek ‘Missiebroeders en Missiezuster uit Etten-Leur’ ten doop gehouden. De tentoonstelling is te bezoeken op elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur. Groepsbezoek kan ook op andere dagen. Toegang is gratis. De tentoonstelling kan tot 1 maart 2019 worden bezocht. Groepsbezoek aanmelden bij beheer@streekmuseumettenleur.nl of 076-5034244. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met: H. Mariaparochie en locatiecommissie Lambertuskerk; Streekmuseum Etten+Leur; Huysmuseum GGzBrebrug; Commissie Cultuurhistorische Bebouwing; Heemkundekring Jan uten Houte. Het boekwerk zal voor de kerstdagen bij onze leden worden bezorgd. Extra exemplaren zijn nog te koop.

Genealogie inloopavond

Op woensdag 12 december is er weer een genealogie- inloopavond in het Streekmuseum Etten+Leur. U kunt vanaf 19.30 uur hier terecht.

Algemene Ledenvergadering

Op donderdag 13 december wordt een Algemene Ledenvergadering van onze Heemkundekring gehouden in De Linde, aanvang 19.30 uur. Aansluitend wordt de presentatie ETTENstripkeLEUR gehouden. In deze Algemene Ledenvergadering zal inzicht worden gegeven in de financiële stand van zaken van onze Heemkundekring en de begroting voor 2019 ter goedkeuring worden voorgelegd. Tevens zal worden voorgesteld om Wim Hendrikx te benoemen tot bestuurslid van onze vereniging. Helaas heeft onze penningmeester Jeanine Biemans, vanwege gezondheidsredenen, haar penningmeesterschap moeten neerleggen. Wij zijn daarom op zoek naar een nieuwe penningmeester. Aanmelden hiervoor kan tot 8 december bij secretaris@janutenhoute.nl.

Nieuwsblad

Omdat vele leden van onze Heemkundekring hebben aangegeven dat zij alle informatie van en over onze Heemkundekring liever op papier ontvangen dan via de mail, onderzoekt het bestuur momenteel de mogelijkheden hiertoe.

Nieuwjaarsbijeenkomst

Wij verwelkomen graag onze vrijwilligers op de Nieuwjaarsbijeenkomst op 16 januari in De Drempel aan de Papenstraat 47. Aanvang 19.30 uur. [l]