A-Pupillen tijdens de Diomedoncross in Moerstraten op 4 november 2018. FOTO JOS VAN DER REEP
A-Pupillen tijdens de Diomedoncross in Moerstraten op 4 november 2018. FOTO JOS VAN DER REEP Jos van der Reep

Crossen: de winteractiviteit voor jonge en oude(re) atleten

ETTEN-LEUR - Dat is het mooie van de atletieksport, de verschillende onderdelen van deze toch al zo uitgebreide tak van sport. Bij temperaturen tussen de 10 en 20 graden in het voorjaar kunnen de technische atleten (sprint, horden, hoog, ver, speer, kogel, discus, polsstok) lekker trainen voor het zomerseizoen. Dan worden de (nieuw) aangeleerde en/of verbeterde vaardigheden op wedstrijdniveau uitgevoerd, hetzij in (team)competitieverband, individuele deelname aan de vele instuifwedstrijden of aan regionale of nationale kampioenschappen.

Het hardlopende deel van de leden van de Atletiekunie doen mee aan de vele wegwedstrijden tot en met de bekende voorjaarsmarathons, maar ook worden er vanaf eind maart baanwedstrijden gehouden waar de mila-afstanden (800-1.500-3.000-5.000) gelopen kunnen worden.

In het najaar worden de beslissingen in de atletiekcompetitie op de atletiekbanen ‘uitgevochten’, clubkampioenschappen gehouden en de lopers proberen zich van hun beste kant te laten zien tijdens de najaar marathons.

Wanneer de najaarsstormen over ons land trekken en de zomer vogels allang naar het warmere zuiden zijn vertrokken, wordt het tijd voor de cross.

Waarom crossen hardlopers

Het veldlopen biedt je een interessante, stimulerende en alternatieve uitdaging in de winter. Veel liefhebbers beschouwen het crossseizoen als het hoogtepunt van het jaar. Crossen laten je sporten in natuurschoon, variërend van een bosrijke omgeving tot omgeploegde velden. De cross is er, net zoals de meeste wegwedstrijden, voor alle niveaus. Bij veel evenementen is een breed aanbod van parkoersen voor verschillende klassen, van pupillen tot en met masters.

Mentale opkikker

Tijd en afstand zijn ondergeschikt in het veld: het is een strijd van de loper tegen de obstakels en de elementen. Geen aandacht voor eindtijden en PR’s. Vaak menen de meeste hardlopers dat het 'veldlooptijd' hen goed heeft gedaan als ze in het voorjaar weer weg- of baanwedstrijd gaan lopen. Ze zijn niet alleen sterker en het is daarna gemakkelijker om weer snel te lopen op een harde ondergrond. Het crossen in de winter werkt ook mentaal verfrissend en misschien kunnen eindelijk die stokoude PR’s verbeterd worden.

Minder blessures

Het lichaam heeft veel minder te lijden wanneer er op een moeilijke, maar zachte(re) ondergrond wordt gelopen. Die bodem is minder belastend en staat je toe vaker te lopen, met minder kans op bijvoorbeeld blessures aan je scheenbeen of een stressfractuur die je op het asfalt eerder oploopt.

Verbetering van je algehele conditie

De meeste toonaangevende langeafstandsatleten lopen gedurende de winter crossen. Zelfs degenen die er niet zo goed in zijn, zien in dat het hen tot sterkere en betere lopers maakt. Ook voor de technische atleten is de cross een belangrijk onderdeel van hun jaarprogramma. Zo organiseren verenigingen als onderdeel van hun wedstrijd tegenwoordig vaak ook een korte cross. En kan deelname aan crossen voor alle categorieën tot verbetering van hun fysiek leiden.

EK Cross 9 dec. in Safaripark Beekse Bergen

Ook het kijken naar crossen is mogelijk. Probeer het komend weekend eens naar de Beekse Bergen te gaan, daar organiseert de Atletiekunie het Europees Kampioenschap Cross, en 26 Nederlandse atleten doen mee!

Regionale veldlopen, ARWB-crossen deze winter

16-12-2018: Spado-cross Bergen op Zoom.

06-01-2019 Pagnevaart-cross Oudenbosch.

27-01-2019 Achilles-cross Etten-Leur.

17-02-2019 DJA-cross Zundert. [l]