Geslaagde pubquiz in de Gong

ETTEN-LEUR - Door de stromende regen lopen we naar het wijkgebouw. Nieuwsgierig en ook wel een beetje zenuwachtig. Komend van boven de grote rivieren hebben we nog nooit een pubquiz meegemaakt.

De huiskamer van de Gong is in kerstsfeer. Er staat een grote verlichte kerstboom en er hangen feestelijke ballen aan het plafond. De mensen lopen binnen en nemen plaats aan de bar en in de gezellige zithoeken. Er zijn voor ons veel onbekende gezichten. Ik maak een praatje met een vader en moeder met twee kinderen in de puberleeftijd. Hun teamnaam luidt 'E=MC kwadraat' (een formule van Einstein; bluffen mag).

Dan start de quiz. We sluiten aan bij de Champi-oenen om een team van vier te vormen. In vlot tempo krijgen we de meest uiteen lopende vragen te beantwoorden. De quizleider, Eric, is er bedreven in.

Twintig rondes, er liggen kansen. En het komt op teamwork aan!

Via de beamer worden veel vragen met afbeeldingen ondersteund.

Muziek, algemene kennis, geschiedenis, weetjes over Etten-Leur, een woordpuzzel, er zit voor ieder iets bij waarop hij of zij kan scoren. Ook met verschillende leeftijden is rekening gehouden. Muziek en series vanaf de jaren zeventig tot nu; iedereen herkent wel één of meer van de acteurs, bands en zangers.

We worden regelmatig op het verkeerde been gezet. Wie had gedacht dat Eva Jinek als kind heel goed door zou kunnen gaan voor een piepjonge Harry Mulisch?

Tijdens het spelen worden drankjes uitgeserveerd door Kees. Wat later op de avond passeren ook de hapjes, waaronder heerlijke bitterballen.

De laatste ronde is een ‘wipe out’. Van twintig stellingen moeten we aangeven of ze waar zijn of niet. Als je één fout maakt behaal je op dit onderdeel nul punten. Tactisch spelen dus. Weten we wel zeker of het waar is dat er in Nederland meer dan tweehonderd McDonald’s zijn? Of Nederland wereldwijd in de top tien staat van bierdrinkers? En of het meer dan twintig jaar geleden is dat er een officiële Elfstedentocht werd gereden?

De uitslag laat niet lang op zich wachten. Het meisje en de jongen met hun ouders, team 'E=MC kwadraat', hebben overtuigend gewonnen. Applaus, kerststerren en een goede fles wijn voor hen!

We verzamelen de vragen en antwoorden, want we hebben de smaak te pakken. Wie weet wordt het een familie-kerstquiz.

We blijven napraten tot middernacht en gaan wat licht in het hoofd naar huis. De buien zijn overgewaaid, de maan knipoogt. [l]