Infobijeenkomst over zonnepark A58

ETTEN-LEUR - Aan de noordzijde van de Rijksweg A58 tussen afrit 18 en 19 bij Etten-Leur wordt een zonnepark van ruim drie hectare gerealiseerd. Het zonnepark is uniek in haar omvang, bijna 10.000 panelen, en locatie op een aarden geluidswal. Het zonnepark produceert genoeg duurzame energie voor ongeveer duizend huishoudens. Tijdens de bouw en exploitatie wordt onder meer aandacht besteed aan ecologie, educatie en lokale participatie.

Op woensdag 19 december van 19:30 tot 21:00 vindt de eerste informatiebijeenkomst plaats in de Schonckzaal in het Oude Raadhuis, Markt 1 te Etten-Leur. Wethouder van Aert trapt de bijeenkomst af gezamenlijk met de energiecoöperatie DuurSaam Etten-Leur. De projectontwikkelaar presenteert vervolgens het parkontwerp en de mogelijkheden voor lokale participatie. Afsluitend bestaat de mogelijkheid vragen te stellen en met elkaar in discussie te gaan. Alle inwoners van Etten-Leur zijn welkom.

Lokale participatie en zeggenschap

Omwonenden en geïnteresseerden kunnen op verschillende manieren participeren. Ze kunnen bijvoorbeeld hun eigen stroom opwekken in het zonnepark of investeren via crowdfunding. Door energiecoöperatie DuurSaam Etten-Leur wordt een financieel aantrekkelijk aanbod ontwikkeld voor alle inwoners en bedrijven in Etten-Leur. Ook stelt de projectontwikkelaar jaarlijks 3.000 euro beschikbaar voor een nieuw lokaal duurzaamheidsinitiatief. De verwachting is dat meer informatieavonden volgen. Bij gebleken behoefte tijdens deze informatiebijeenkomst wordt een omgevingsraad geformeerd om omwonenden voldoende inspraak te geven in de landschappelijke inpassing en verdere uitwerking van de lokale participatie. Naar verwachting is het zonnepark eind 2019 klaar.[l]