Wijk-GGZ'er helpt verwarde personen

ETTEN-LEUR - In Etten-Leur gaat binnenkort een wijk-GGZ'er aan de slag. Die ondersteunt de Etten-Leurse wijkteams met het aanbieden van ondersteuning aan psychiatrische cliƫnten.

DOOR MONIQUE JANSEN

De gemeente krijgt hiervoor 20.000 euro subsidie vanuit gezondheidsinstituut ZonMW. De wijk-GGZ'er gaat in eerste instantie voor een half jaar aan het werk en wordt gefaciliteerd vanuit GGz Breburg. De nieuwe medewerker gaat zich in principe bezig houden met het toezicht op mensen die verward gedrag vertonen. Veel van deze mensen blijken namelijk een zorgvraag te hebben. "De wijk-GGZ'er probeert in een vroeg stadium hulp te regelen en heeft contact met alle instanties", legt wethouder Martin van der Bijl uit. Volgens hem is het belangrijk dat iemand met psychiatrische problemen na bijvoorbeeld een trauma snel naar de juiste hulpinstelling wordt doorverwezen.

Escalatie voorkomen

De wijk-GGZ'er is ook nodig, omdat mensen met verwardheidsproblematiek vaker thuis blijven wonen. In het verleden belandden zij vaak in een instelling. Als zij in hun thuissituatie niet de juiste hulp ontvangen, kunnen problemen onnodig escaleren. In andere gemeenten zijn al succesvolle proeven geweest met wijk-GGZ'ers. In Amsterdam en Vught werken al functionarissen die de verbindende schakel vormen tussen diegenen die belast zijn met zorg en veiligheid. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) zag hierbij hoe het aantal meldingen bij de politie over verwarde mensen aanzienlijk afnam. Daarnaast bleek bijvoorbeeld in Vught dat personen die nog niet bekend waren bij de hulpinstanties versneld hulp kregen.[l]