De school in Mansalay wil de binnenplaats overkappen. FOTO FILIPIJNENAKTIE VIGAN-MINDORRO
De school in Mansalay wil de binnenplaats overkappen. FOTO FILIPIJNENAKTIE VIGAN-MINDORRO Foto: Filipijnenaktie Vigan-Mindorro

Mariaparochie zamelt geld in voor Filipijnse school

ETTEN-LEUR – De Mariaparochie in Etten-Leur gaat geld inzamelen om een overkapping mogelijk te maken voor een ontmoetingsruimte op een middelbare school in Mansalay op het Filipijnse eiland Mindorro. Het gaat om een actie in het teken van Caritas. In totaal is er een bedrag nodig van 10.000 euro. "Daarvoor hebben we ongeveer tot september de tijd", vertelt Jan Engbers, actief in de vasten- en Caritasactie.

DOOR MONIQUE JANSEN

Dit jaar kiest de Mariaparochie bewust voor een project in de Derde Wereld. In het jaar daarop wordt een lokaal initiatief ondersteund. "We gaan dat voortaan om en om doen, zodat we ons geheel kunnen toeleggen op een één project. Het is belangrijk om de Derde Wereld zeker niet te vergeten en onze blik te verbreden", benadrukt pastor Ton Willemsen.

'Weer kan extreem zijn'

Orkaanvast dak

Er is bewust gekozen voor een actie van Stichting Filipijnenaktie Vigan-Mindorro uit Bergen op Zoom. Deze organisatie maakt zich al decennia hard voor de arme bevolking in Mansalay. Pastor Willemsen ging er in het verleden vaak heen om zelf hulp te bieden en te kijken wat er nodig was: "De stichting heeft al veel geld ingezameld, maar er is nog een eindbedrag nodig. Dan kan de overkapping worden geplaatst over de binnenplaats. Het gaat om een dak dat tegen orkanen kan. Dat is hard nodig. Het weer kan op de Filipijnen behoorlijk extreem zijn. De ruimte wordt straks multifunctioneel gebruikt voor onder meer vieringen en sportlessen. Op dit moment bestaat de school alleen maar uit een paar lokalen."

Lokale acties

Vanaf de Adventsactie dit jaar gaan de bijdragen uit de collectes in de kerken naar de school in Mansalay. Verder zet de werkgroep zich ook in om bijvoorbeeld lokale acties te organiseren om geld in te zamelen. "Ook schrijven we bedrijven aan. Het gaat economisch beter en wellicht willen zij ook sponsoren", spreekt Willemsen zijn hoop uit. Engbers heeft er vertrouwen in dat het eindbedrag van 10.000 euro haalbaar moet zijn: "In totaal telt de Mariaparochie 13.000 parochianen. Als die allemaal al één euro geven, zijn we er heel snel."

Grote armoede

De middelbare school op Mansalay heeft zelf geen financiële middelen om de ontmoetingsruimte te bouwen. Vrijwel alle leerlingen leven in armoede. Vaak moeten zij kilometers lopen, voordat zij op school arriveren. Een gemiddelde klas telt ongeveer vijftig leerlingen. Ook het salaris van de leerkrachten is geen vetpot. "Wat heel mooi is, dat de onderwijzers echt met overtuiging lesgeven. Ze vinden het een eer dat ze kunnen bijdragen aan de toekomst van de kinderen op Mindorro", vertelt Willemsen. Alle bewoners op Mindorro zijn rooms-katholiek. De school staat onder leiding van de lokale pastor.

'Eer om les te geven aan kinderen'

Geen toekomst

Zonder onderwijs hebben de kinderen in Mansalay geen toekomst. En daar zijn ze zich volgens Willemsen heel erg van bewust: "Ze gaan dan ook heel graag. Kinderen in Nederland mopperen weleens, maar daar staan ze te trappelen!" Hij vindt het belangrijk om te benadrukken dat er bij de Filipijnenaktie Vigan-Mindorro geen geld aan de strijkstok blijft hangen: "Alles komt ten goede aan de mensen die het nodig hebben. De stichting legt elk jaar ook financiële verantwoordelijkheid af."

Kerstboodschap

De pastor besluit dan ook met een kerstboodschap: "Laten we samen de ontmoetingsruimte mogelijk maken. Zo helpen we de 500 leerlingen van de school in Mansalay." Tijdens Driekoningen wordt ook de naam van het project onthuld.[l]