Hoedadso is een bruisend theaterorkest. FOTO HOEDADSO
Hoedadso is een bruisend theaterorkest. FOTO HOEDADSO Foto: Hoedadso

Nieuwjaarsconcert HOEDADSO verhuist weer

ETTEN-LEUR - Vanaf nieuwjaarsdag 1975 wordt Etten-Leur ieder jaar getrakteerd op een niet meer weg te denken muzikaal evenement waar honderden liefhebbers op af komen. Aanvankelijk was er een optreden van de Tee-Wee Big Band samen met een saxofoonkwartet in de foyer van de Nobelaer.

DOOR FRANS VAN DER BOM

Onder leiding van Theo Wouters, de naamgever TeeWee, werden er tot en met 1 januari 1992 nieuwjaarsconcerten met zijn Bigbandformatie gegeven. In dat jaar hield de Tee Wee Bigband op te bestaan en maakte een metamorfose mee tot theaterorkest HOEDADSO

Jazzy Big Band

Daar waar een Big Band zich voornamelijk bezig houdt met de wat meer jazzy Big Band muziek uit de jaren '30 van de vorige eeuw, speelt een theaterorkest gevarieerdere muziekstijlen zoals rock-, pop- en musicalnummers. In 1992 leefde er bij de muzikanten van de Tee Wee Big Band de wens om een andere, bredere soort muziek met een ruimer repertoire te gaan spelen. Het orkest werd uitgebreid met een vaste groep vocalisten en de Tee Wee Big Band was getransformeerd naar Hoedadso, het theaterorkest. Tot 2010 bleef Theo Wouters de muzikale leider van Hoedadso; sindsdien heeft Adri Kas het dirigeerstokje van hem overgenomen. Momenteel bestaat dit bruisende orkest uit zes saxofonisten, twee trompettisten, twee trombonisten, een slagwerker, een gitarist en een basgitarist alsmede een pianist en vier vocalisten. Er wordt nog gezocht naar een derde trompettist en een derde trombonist. Al vanaf de beginjaren repeteert HOEDADSO wekelijks op maandagavond in de Nieuwe Nobelaer.

Nieuwe locatie vanaf 2017

Een aantal jaren werd het nieuwjaarsconcert in de Nieuwe Nobelaer gecombineerd met de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Etten-Leur. Toen de Gemeente met de nieuwjaarsreceptie op deze locatie stopte, kwam ook een einde aan de nieuwjaarsconcerten in de Nieuwe Nobelaer. Op nieuwjaarsdag 2017 kon uitgeweken worden naar Studio '76, waar de band erg gastvrij onthaald werd. Helaas is Studio '76 afgelopen jaar gesloten. Dit betekende dat Hoedadso voor de continuering van dit waardevolle traditionele nieuwjaarsconcert wederom op zoek moest naar een nieuwe locatie. Deze werd gelukkig tijdig gevonden in de 'Hoge Neer' van de Familie Fikke.

Genieten op Nieuwjaarsdag

Tijdens het Nieuwjaarconcert ( tussen 15.00 uur en 17.30 uur) speelt Hoedadso bigbandnummers zoals 'Live, Butterfly en The Incredibles' uit een van de films van Walt Disney. Verder 'Feeling Good' van Michel Bublé en 'It is oh so Quiet'. Dit laatste nummer wordt een rustpuntje. Voor saxofonist en fluitspeler Bram Soethoudt is dit jaar een bijzonder feestje, want op 1 januari is hij al meer dan 40 jaar lid en wordt op die datum 65 jaar. Op 5 januari geeft harmonie Constantia ook nog een nieuwjaarsconcert in de tent van het wintercircus. Hierbij is Hoedadso special guest, waarbij de muzikanten een selectie uit het Nieuwjaarsrepertoire zullen spelen.[l]