Een spannend moment. Leerlingen staan klaar om de 'nieuwe' Sint Bavoschool binnen te treden. FOTO GUUS ARNOUTS
Een spannend moment. Leerlingen staan klaar om de 'nieuwe' Sint Bavoschool binnen te treden. FOTO GUUS ARNOUTS Foto: Guus Arnouts

Een nieuw jaar in een nieuwe school

RIJSBERGEN - Eindelijk was het dan zover: met het ontwarren van een grote strik aan de deur werd maandag het Integraal KindCentrum (IKC) Rijsbergen officieel in gebruik genomen. Met veel belangstelling werd het nieuwe gebouw van onder tot boven verkend door de kinderen, meesters en juffen van de Sint Bavoschool en kinderopvang Kober.

DOOR GUUS ARNOUTS

"Proost!", in groep 8-b van juffrouw Marloes toosten de kinderen met een glaasje limonade en een cakeje op de opening. Door het gehele gebouw is de nieuwsgierigheid en verwachting van de gezichtjes af te lezen als de meesters en juffen met hun eigen klas door de feestelijk versierde deuren stappen.

De leerlingen van de Sint Bavoschool zeulden zo-even nog allemaal met een grote plastic tas vol met schriften, boeken en schrijfgerei. De tassen worden later zorgvuldig uitgepakt en alles krijgt een plekje in de lokalen. De laatste klus is geklaard: de eerst nog kale lokalen en gangen van het gebouw zijn nu omgetoverd tot een spiksplinternieuwe en warme school die klaar is voor de toekomst.

Trots
Nadat alle kinderen zich die ochtend verzamelden op het schoolplein, gaf directeur Willem Melis, speciaal in tuxedo voor deze bijzondere dag, een seintje en de gouden strik voor de ingang mocht losgetrokken worden. Even later loopt hij langs alle lokalen voor een praatje met de juffen, meesters en leerlingen. "Natuurlijk ben ik trots", glimlacht Melis even later. "Deze eerste schooldag van het nieuwe jaar staat in het teken van de opening en kennismaking met het gebouw."

Tijd voor feest en spelletjes dus. "De leerlingen gaan aan de hand van een speurtocht en rebussen het gebouw leren kennen.

Op een leuke manier maken ze nader kennis met de lokalen, regels en de inrichting.

'Eerste schooldag staat in teken van kennismaking'

Aan het eind krijgen ze een lekkere snoepsleutel en hebben ze dus eigenlijk de school een beetje mee 'geopend'."

Op 26 januari volgt de officiële opening vanuit het bestuur, directie en de gemeente. Een een maand later, op 24 februari, mag heel Rijsbergen kennis komen maken met de Sint Bavoschool 2.0.

"Die meerdere openingen hebben we bewust zo gedaan", legt Melis uit. "Als we het nu niet meteen goed doen, dan krijgen we nooit meer een kans om dit gebouw op een bijzondere manier in te wijden."

Nieuw jaar
En terwijl buiten de klokken van de Sint Bavokerk te horen zijn, begint binnen een eerste schooldag. Het zal wennen worden, niet alleen voor de kinderen. In de lerarenkamer wordt enthousiast gesproken.

Zo ook door Kees Vissenberg, al 25 jaar de vaste conciërge op de oude en nieuwe school.

"Maar nog voor een half jaartje, hoor. Ik mag dit nieuwe gebouw nog even meemaken voordat ik met pensioen ga", vertelt hij.

Ook bij Vissenberg is de trots merkbaar. "Dit nieuwe gebouw is heel overzichtelijk en voldoet aan alle eisen. De oude school is meerdere malen verbouwd maar was op het einde wat rommelig. Nu we in hetzelfde gebouw zitten als de dagopvang, levert dat weer contact met andere mensen op. Een leuke verandering. Toch is het wel even wennen, die twee verdiepingen nu. De school heeft nu zelfs een lift."

In de aula zitten de overblijfcoördinators alvast nieuwe lijsten samen te stellen.

"Voorlopig mogen de kinderen in hun eigen groep of lokaal overblijven tussen de middag", vertelt Lisette Gooskens terwijl ze een lange lijst met melk, thee- of waterdrinkers afvinkt. "Tja, het is wel een hoop geregel op zo'n eerste dag."[l]