Henk Theuns te midden van zijn verzameling wielershirts
Henk Theuns te midden van zijn verzameling wielershirts Foto:

Henk Theuns speciale gast

RIJSBERGEN - Ruim 600 bezoekers hebben sinds de opening van de expositie Wielerdorp Rijsbergen de weg naar het Cultuurhistorisch Museum de Weeghreyse gevonden.

Afgelopen weekend werd daar een bijzondere openstelling aan toegevoegd. Niemand minder dan Johan ‘De Speer van Rijsbergen’ van der Velde was te gast in het museum. Vele wielerliefhebbers konden op deze manier nog eens verhalen ophalen.

Een bijzonder moment was er ook toen schrijver Kees van Dun een exemplaar overhandigde van het boekje Helden in de Wielersport in Brabant, aan Janus Jochems. In dit boekje, dat 2 keer per jaar wordt uitgegeven, schreef hij een verhaal over de historie van één van de meest roemruchte wielerwedstrijden ooit. De Hel van Oekel! Een wedstrijd die zich kenmerkte door uiterst zware omstandigheden. Alleen de echte Hollandse Flandriens als Cees Haast, Adrie v.d. Poel en Jan Raas wisten goed te scoren.

Henk Theuns
Komende zondag is Henk Theuns de speciale gast tijdens de één na laatste openstelling. Henk, die ongeveer 5500 shirts in zijn verzameling heeft, is in de wielerwereld op zijn manier een icoon. Hij bezit wielershirts van victorie zoals winnaars van alle grote rondes waaronder de Tour de France, maar ook shirts van drama zoals het shirt dat Tom Simpson droeg op de Mont Ventoux in 1967 waar hij na tweemaal te zijn gevallen, naar het ziekenhuis werd vervoerd alwaar hij helaas overleed. Ook van de Rijsbergse wielerhelden heeft hij tal van shirts beschikbaar gesteld aan deze tentoonstelling. En bij ieder shirt weet Henk wel een verhaal te vertellen.

De expositie is tot 28 januari steeds op zondag te bezoeken van 14.00-17.00 uur in het oude gemeentehuis van Rijsbergen. Zondag 21 januari is Henk Theuns de speciale gast. Op zondag 28 januari zullen Jacques Hanegraaf en Emiel Kerstens u graag ontvangen tijdens de laatste openstelling. [l]