Ada Aernouts, Johan Mchielsen en Ina Gommers zijn klaar voor de Kwekerijenloop. FOTO SASKIA ROKS
Ada Aernouts, Johan Mchielsen en Ina Gommers zijn klaar voor de Kwekerijenloop. FOTO SASKIA ROKS Foto: Saskia Roks

Kwekerijenloop vindt plaats in hoek Stuivezand

ZUNDERT - De tweede editie van de Kwekerijenloop komende zondag heeft een geweldig mooi parcours. De route is uitgezet door Thijs de Koning en David Bömer. Via Treeport heeft David contacten met kwekers in de omgeving. Het unieke van de Zundertse Kwekerijenloop is dat je als loper werkelijk over particuliere grond van kwekers loopt.

DOOR SASKIA ROKS

De kwekers stellen daar hun grond voor beschikbaar. Als loper kun je de kwekerijen met hun containervelden en loodsen eens van een andere kant bekijken. De organisatie van de Kwekerijenloop is in gezamenlijke handen van; van Goghloop Zundert, WBTV (West Brabantse Triathlon Vereniging) en Treeport. Deze tweede editie start vanuit café Stuivezand. Na het succes van vorig jaar zijn veel kwekers enthousiast en verlenen zij graag hun medewerking, weet David te vertellen. "Het mooie is dat we geen gebruik hoeven te maken van de gebaande wandelpaden. We hebben mooie sluippaadjes in ons parcours zitten. Het brengt je op plekken waar je normaal gesproken nooit komt."

Wandelen
De loop- en wandelsport is in opmars. "Als je 's avonds goed rondkijkt, zie je veel mensen wandelen,' weet Ada Aernouts van de vereniging WBTV te vertellen. "Iedereen is zich inmiddels bewust dat bewegen gezond is. Het is één van de redenen dat de vorige Kwekerijenloop zo'n enorm succes was.

Verder is de loop laagdrempelig, de mensen kunnen kiezen om rustig te wandelen of om te hardlopen. Er is een keuze tussen rondes van 5,5 kilometer en 8,5 kilometer. Beide rondes kennen geen wedstrijdelement en dat geeft de ruimte om her en der de kwekerijen eens nader te bezichtigen. Iedereen kan dus meedoen, er is voor ieder wat wils. Op een enkele uitzondering na; honden en fietsers zijn uitgesloten van deelname en voor rolstoelers is het parcours niet goed te berijden."

Voorinschrijvingen
Het loopevenement staat nu ook vermeld op de lijst van Noordloper.be.

Hier staan allerlei lopen verzameld die vlak over de Belgische grens georganiseerd worden. Ada Aernouts ziet bij de voorinschrijvingen al tal van plaatsnamen voorbij komen die niet uit de directe omgeving komen.

"Het is wel heel leuk dat ons initiatief ook buiten de eigen gemeente wordt opgemerkt en gewaardeerd .Via www.vangoghloopzundert.nl kunnen mensen zich reeds aanmelden tot en met zaterdag 27 januari. Vervolgens hoeft op zondag dan enkel nog de betaling voldaan te worden en kan men lekker vlot op pad.".

Verbeteringen
Na de succesvolle eerste editie is het logisch dat je verbeterpunten aanbrengt, legt Johan Michielsen van de Van Goghloop uit. "Vorig jaar hadden we zo'n 600 deelnemers, daar waren we echter niet op berekend met maar één inschrijftafeltje! Dit jaar zijn we wel op een groter aantal lopers voorbereid!"

"We maken ook veel reclame via social media en hebben verenigingen aangeschreven in heel Noord-Brabant," vult Ina Gommers aan.

"Verder hebben we de EHBO-vereniging ingeschakeld en zullen er fietsers welke herkenbaar zijn aan de hesjes rondrijden als aanspreekpunt voor de lopers, mocht er onderweg iets aan de hand zijn. Het enige item dat we niet zelf kunnen regelen zijn goede weersomstandigheden maar over het algemeen is het altijd lekker om zelfs op een druilerige zondag even een frisse neus te halen in de buitenlucht," besluiten Johan, Ada en Ina eensgezind.[l]

Inschrijven
Inschrijven kan via www.vangoghloopzundert.nl/kwekerijenloop en van 9.00 uur tot 12.00 uur bij startlocatie Café Stuivezand aan de Bredaseweg 43 in Klein Zundert