Sabrina Twiss (l) en Annemiek van Haaren, organisatoren van ‘Een mooi Hart voor Kikker en Clown’ FOTO ADDO SPRANGERS
Sabrina Twiss (l) en Annemiek van Haaren, organisatoren van ‘Een mooi Hart voor Kikker en Clown’ FOTO ADDO SPRANGERS Foto:

'Glimlach op kindergezichten terugtoveren'

BREDA - Twee goede doelen, één missie: kinderen even uit alle ellende en zorgen van alledag halen. Onder de noemer 'Een mooi Hart voor Kikker en Clown' houden Annemiek van Haaren en Sabrina Twiss komende maand een benefietavond waarvan de opbrengsten ten goede komen aan kinderen op het door een orkaan getroffen eiland St. Maarten en aan Stichting Opkikker.

DOOR ADDO SPRANGERS

Blijdschap brengen aan kwetsbare mensen in de samenleving. Het is een gedachtegoed dat door Annemiek van Haaren volledig is omarmd. Niet voor niets volgt ze momenteel een clownsopleiding aan de School voor Clown & Leven in Utrecht. Een via Facebook verspreide noodkreet van Albina Motuzko, woonachtig op het door een orkaan getroffen St. Maarten, trof haar dan ook in het hart.

Benefietavond

De benefietavond voor St. Maarten en Stichting Opkikker vindt plaats op zaterdag 3 februari 2018 vanaf 17.00 uur bij Tiggelman aan de Slingerweg 95 in Breda. De band Splendid verzorgt de muziek en er zijn clownsacts en optredens van dansparen. Kaarten: 10 euro, vvk 7,50 euro. Meer informatie via tel. 06-24659955 en 06-27909123 en via www.facebook.com/eenmooihartvoorkikkerenclown

Motuzko, een theatervrouw die via haar eigen organisatie 'Behind the beyond' gemeenschapstheater verzorgt op het eiland, maakte duidelijk dat de materiële hulpverlening er inmiddels aardig op gang is gekomen, maar dat de aandacht voor de emotionele en geestelijke zorg wel een impuls kan gebruiken. En dus reist Van Haaren, samen met andere clowns, binnenkort naar het eiland. "Een leger van mensen biedt al hulp bij de wederopbouw. Een leger van clowns zou wat betreft emotionele ondersteuning in een behoefte voorzien. Wij zijn de hulptroepen." Hulptroepen ook die straks vooral bij kinderen de lach weer even op het gezicht proberen terug te toveren.

Lichtpuntjes

Dat laatste is iets wat de Stichting Opkikker ook alweer jaren doet. Voor zo'n 60 tot 75 langdurig zieke en terminale kinderen én het gezin waarvan zij deel uitmaken worden in Zeewolde maandelijks zogeheten 'lichtpuntjes' gecreëerd: een Opkikkerdag vol leuke en mooie momenten na een vaak lange periode vol onzekerheid. Een dag ook die zorgt voor nieuwe energie. Sabrina Twiss weet er alles van. Haar dochter Glennis is ernstig ziek en ook haar gezin mocht zes jaar geleden een dergelijke Opkikkerdag beleven. "Ik weet dus hoe mooi en emotioneel dat kan zijn. Glennis lag toen in het ziekenhuis en het was vooraf nog onzeker of ze die dag zou aankunnen. Je weet niet wat je overkomt. De rode loper was uitgelegd en ze werd met applaus onthaald". De omvang van dat applaus mocht haar dochter ook nog eens zelf bepalen, vertelt Sabrina Twiss. "Er werd haar gevraagd: 'Glennis, wil je een gewoon applaus, een groot applaus of een overweldigend applaus?' Haar rolstoel werd overgenomen, er waren bakkers met allerlei taarten en we kregen een eigen tafel met een vrijwilliger die de hele dag voor ons zorgde."

Kikkervirus

" Het maakte wel dat ik me een beetje opgelaten voelde", blikt Sabrina Twiss terug. "Zo van: 'Waar hebben we dat aan verdiend?' Je zit echter in een rollercoaster en het is fijn om je eigen ellende dan even opzij te kunnen zetten. Sindsdien is Glennis 'ambassadeurtje' voor Stichting Opkikker en ben ikzelf ook met het 'kikkervirus' besmet. Net als mijn andere kinderen trouwens, die ook meehelpen bij het uitdragen van de Stichting Opkikker en het houden van collectes." Want, zo moge duidelijk zijn, het creëren van al die verschillende 'lichtpuntjes' kost natuurlijk geld. Of dat nu gebeurt door een Kikker of een Clown. "De verwoesting van St. Maarten is een ramp. Een kind dat ziek wordt is eveneens een ramp."[l]

Sabrina Twiss (l) en Annemiek van Haaren, organisatoren van ‘Een mooi Hart voor Kikker en Clown’ FOTO ADDO SPRANGERS