Met vereende krachten wordt de nieuwe naam voor het IKC Rijsbergen onthuld: De Plaetse. FOTO PETER HOUTEPEN
Met vereende krachten wordt de nieuwe naam voor het IKC Rijsbergen onthuld: De Plaetse. FOTO PETER HOUTEPEN Foto: Peter Houtepen

'Klaar voor de toekomst met De Plaetse'

RIJSBERGEN - De Plaetse is de nieuwe naam van het gebouw van Integraal Kind Centrum (IKC) Rijsbergen. Dat is vrijdagmiddag bekendgemaakt bij de officiële opening van het IKC.

DOOR ADDO SPRANGERS

De naam is verzonnen door de leerlingen Jenske en Lieve Buiks en oma José. Voor de nieuwe naam – een verwijzing naar de al sinds 1512 gebruikte aanduiding voor het centrale ontmoetingspunt in Rijsbergen waarop het gebouw is neergezet - werd in september vorig jaar een prijsvraag uitgeschreven door de Sint Bavoschool en Kinderopvang Bambino. De bekendmaking van de naam De Plaetse volgde na een dag van activiteiten en festiviteiten voor de leerlingen. In de ochtend en voormiddag woonden ze onder andere een voorstelling bij in het Dorpshuis en namen zij deel aan een workshop circus op de school zelf. In sporthal Het Trefpunt verzorgde Kicks en Sticks leuke en sportieve activiteiten. Tussen de middag kregen de leerlingen een lunch aangeboden.

Draai gevonden

De kinderen voelen zich inmiddels prima thuis in het IKC-gebouw, weet Willem Melis, directeur van de Sint Bavoschool. "De verhuizing van de tijdelijke huisvesting naar het nieuwe gebouw is prima verlopen. Dat gebouw moest natuurlijk eerst verkend worden, maar de leerlingen hadden al snel hun favoriete stekjes. Dat zie bijvoorbeeld bij het buiten spelen. Ze hebben hun draai gevonden en zijn heel enthousiast."

Verrijking

Dat enthousiasme wordt zeer zeker ook gedeeld door wethouder Jan Aarts. Met de komst van het IKC is Rijsbergen klaar voor de toekomst, zo maakte hij vrijdag in zijn toespraak duidelijk. "In het IKC kunnen kinderen van nul tot 12 jaar in een veilige omgeving spelen, leren en zich ontwikkelen. Bij de kinderopvang, op de basisschool en tijdens een bezoek aan bijvoorbeeld het consultatiebureau. Het IKC is daarmee een verrijking voor onze gemeente en in het bijzonder voor Rijsbergen", zo stelt hij.

Verschil maken

Om er meteen aan toe te voegen dat het 5,5 miljoen euro kostende gebouw uiteindelijk ook maar een gebouw is. "Ik bedoel te zeggen dat de stenen - hoe mooi ze ook zijn - niet het belangrijkste zijn, maar de mensen die er werken. Daar gaat het om: goede verzorgsters, goede leidsters, goede leraren, een goede directeur et cetera.

Ik beperk me even tot de leraar. De goede leraar, die pedagoog die maakt het verschil voor een kind. Die goede leraar moet, zoals ooit Maria Montessori zei , die moet het waakvlammetje van de motivatie het waakvlammetje van de creativiteit bij een kind aanwakkeren. Die professionele begeleiders en leraren moeten dat uiteraard doen in verbinding met de inspirerende opvoeding van de natuurlijke begeleiders, dat zijn de ouders thuis."

Ontwikkeling

Tegelijkertijd laat de wethouder er geen twijfel over bestaan dat het IKC de ontwikkeling van de kinderen natuurlijk wel enorm faciliteert. "De dichte muren van vroeger zijn hier veranderd in flexibele schuifdeuren, gesloten klaslokalen zijn veranderd in open leerpleinen, waar we vroeger dachten dat een kind een soort vat was wat je langzaam vol moest gieten met kennis zien we hier speel- en ontdekhoeken."

Het IKC faciliteert bovendien de mensen die er werken, meent hij. "Een IKC bouw je niet , maar daar bouw je aan. Samen bouwen om jonge mensjes vanuit één pedagogische visie op de doorgaande ontwikkeling te begeleiden naar vaardige, waardige en aardige kinderen die een stevige basis krijgen voor hun verdere toekomst. In dit IKC komt voor ieder kind één plan en geen drie verschillende zoals je vaak in de praktijk ziet. Hier kunnen alle betrokken partijen elkaars sterke kanten benutten."[l]