De vrijwilligers Jacques de Nennie (rechts) en Kees Verkooijen. FOTO GUUS ARNOUTS
De vrijwilligers Jacques de Nennie (rechts) en Kees Verkooijen. FOTO GUUS ARNOUTS Foto: Guus Arnouts

Koutershof wil centrale rol blijven vervullen

RIJSBERGEN - Het is welletjes geweest voor Jacques de Nennie. Na bijna vijftien jaar lang de rol van bestuurslid bedrijfsvoering bij het Rijsbergse gemeenschapshuis Koutershof te hebben vervuld, geeft de bevlogen vrijwilliger het stokje over aan Kees Verkooijen. "Continuïteit in een bestuur is belangrijk", aldus De Nennie.

DOOR GUUS ARNOUTS

Zijn taak zou in eerste instantie slechts en half uurtje per dag in beslag nemen, maar zoals met veel verenigingswerkzaamheden bleek die rol toch al snel een hele week te vergen. "Maar", zo vertelt De Nennie. "We hebben dan ook veel zaken naar onszelf toegetrokken. Dat was af en toe nodig, maar uiteindelijk leidde dat wel tot een beter en strakker georganiseerd beleid binnen zowel de stichting als het gebouw Koutershof. Inmiddels hebben we een mooi team van betaalde werknemers en vrijwilligers."

Organisatie

Want dat bestuur van Koutershof bestaat louter uit vrijwilligers die de boel draaiende houden. "Het is inderdaad een misverstand dat wij betaald zouden krijgen voor ons werk", voegt De Nennie daar aan toe. Ook Verkooijen knikt instemmend. "Ons bestuur bestaat uit vrijwilligers, het is geen fulltime job natuurlijk; alle medewerkers zijn wel betaalde krachten. Vergelijk het maar met een voetbal- of muziekvereniging waar trainer en dirigent betaald worden, maar het bestuur vrijwillig de taken uitvoert."

Nieuwe functie

In zijn nieuwe functie werkt Verkooijen straks nauw samen met André Ooms, de nieuwe bedrijfsleider die vooral als manager fungeert binnen de organisatie. "Die rol was eerst weggelegd voor Peter van Bedaf", blikt Verkooijen terug. "Helaas is Peter afgelopen jaar overleden. Een groot gemis voor de Rijsbergse gemeenschap en menig persoon die hier een voet over de drempel zette. Maar ik ben ervan overtuigd dat André in die zin een waardig opvolger is."


Rijsbergs hart

Die Rijsbergse gemeenschap, daar wil Koutershof dan ook middenin staan. "De afgelopen jaren hebben veel lokale verenigingen een onderkomen bij ons gevonden", legt De Nennie uit. "Van bridgen tot dansen en van jong tot oud: Koutershof vormt een mooie afspiegeling van de Rijsbergse samenleving." En dat moet ook vooral zo blijven als het aan de heren ligt. Vandaar dat de actie 'Vriend van Koutershof' op poten gezet is. "Op die manier kunnen Rijsbergenaren Koutershof financieel steunen zodat dat warme hart kunnen blijven zijn. Daarnaast hebben we het afgelopen jaar veel bijdragen in natura mogen ontvangen van Rijsbergse bedrijven", vertelt Verkooijen. Dat betekent volgens hem niet dat het slecht gaat. "Als bestuur willen we eventuele problemen van tevoren kunnen tackelen."[l]