Prinses Hilde met haar gevolg: klaar voor het carnavalsfeest. FOTO GUUS MARTENS
Prinses Hilde met haar gevolg: klaar voor het carnavalsfeest. FOTO GUUS MARTENS Foto: Guus Arnouts

Prinses Hilde straks voorop in de polonaise

WERNHOUT - Waar in andere carnavalsplaatsen een prinses een unicum is, zijn ze dat inmiddels in het Zaantaozelaant wel gewend. Voor de Raad van Elf, geselecteerd uit leerlingen in groep 8, echter geen reden om minder hard te feesten. "We hebben er vooral veel zin in", aldus Prinses Hilde.

DOOR GUUS ARNOUTS

Nadat in november alle lootjes verdeeld werden, kwam Hilde Huijbregts uit de bus als nieuwe prinses van het Zaantaozelaant. Zij wordt daarin onder andere kundig bijgestaan door Nar Stef Bastiaansen. Voor allebei natuurlijk de eerste en tegelijk ook laatste keer dat zij die feestelijke leutfunctie vervullen. En dat is wel een beetje spijtig natuurlijk. "Maar ik kijk erg uit naar carnaval", vertelt Hilde. "Toen ik thuis vertelde dat ik de nieuwe prinses werd, zeiden mijn ouders en vriendinnen dat ze me altijd al een feestbeest vinden. Dus dat moet helemaal goed komen." Niet geheel ontoevallig zetelt een aantal van haar vriendinnen ook in de Raad. Genoeg support dus tijdens de drukke dagen.

Gekke fratsen met nar Stef

Voor nar Stef Bastiaansen is carnaval eveneens een moment in het jaar waar hij met veel plezier naar uitkijkt. "Sinds twee of drie jaar ga ik altijd carnavallen bij De Valk. Ook tijdens het carnavalsvoetbaltoernooi van VV Wernhout speel ik mee. Extra leuk, want dan mag iedereen verkleed komen voetballen." Maar wat vindt hij van zijn vrolijke functie? "Ik vind vooral het pak erg gaaf. Ook het dansen en hossen is leuk om te doen." Voor de carnavalsvierders in het Zaantaozelaant die echter nog niet goed weten of ze hun danspasjes up to date hebben, heeft de nar een goede tip: "Ride The Pony is bij de Raad van Elf erg populair!", waarna Stef het dansje, waarbij hij een lassozwaaiende paardrijder imiteert, voordoet. Tja, ook voor uw correspondent blijven sommige jeugdrages een verrassing.

Drukke planning
Wie al dat jeugdig enthousiasme dan in toom houdt? Gelukkig is daar het bestuur voor, onder de voorzittershamer van Ronald Martens. Samen met de andere bestuursleden zorgt hij dat carnaval zo soepel mogelijk verloopt. "Toch zijn prinses, nar, boer, politie en de Raad van Elf straks best vrij in hoe ze hun carnaval invullen", vertelt Martens. "Al zijn er verplichte nummers. Zo gaan we op vrijdag voor carnaval begint langs bij de oudere inwoners van het Zaantaozelaant met een fruitmandje, zodat zij carnaval alvast beginnen met een mooie dosis vitamines. Dat maakt altijd wel indruk op de kinderen, maar het brengt oud en jong ook met elkaar in contact." Na enkele uitwisselingen met de carnavalsverenigingen van Achtmaal en Zundert is het dan maandag tijd voor de grote optocht van het Zaantaozelaant. Martens: "Voor de beste Wernhoutse creatie is een mooie prijs van 111 consumptiebonnen te winnen. Op die manier hopen we hier iedereen te stimuleren om mee te doen. Dat kan zowel lopend als met een carnavalswagen." Speciaal voor die grote dag heeft de Raad van Elf op zondag geen plichtplegingen, zodat ze hun krachten kunnen sparen. Of toch wel? Prinses Hilde lacht: "Jazeker, ik ben jarig op die dag!" Dat betekent dus nog een extra duit in het feestzakje.[l]