V.l.n.r. Johan de Beer, burgemeester Leny Poppe-de Looff, Richard van der Valk en Piet Utens. FOTO ADDO SPRANGERS
V.l.n.r. Johan de Beer, burgemeester Leny Poppe-de Looff, Richard van der Valk en Piet Utens. FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

'Molenstraat straks parel van Zundert'

ZUNDERT - Gemeente Zundert en aannemer Krinkels BV uit Wouw hebben maandagmiddag het contract voor de uitvoering van de werkzaamheden rondom de herinrichting van de Molenstraat in het centrum van Zundert ondertekend.

DOOR ADDO SPRANGERS

Dat gebeurde onder grote belangstelling in de Trouwzaal van het Zundertse gemeentehuis aan de Markt in Zundert. Namens de Gemeente Zundert plaatste burgemeester Leny Poppe-de Looff haar handtekening. Namens de aannemer deed dit directeur Richard van der Valk.

Langdurig traject

De burgemeester spreekt van een bijzonder moment, zeker ook gezien het langdurige traject dat aan de ondertekening van de overeenkomst is voorafgegaan. "In maart ben ik elf jaar burgemeester van de gemeente Zundert. Net voordat ik aantrad vond er in de Molenstraat al een proef met eenrichtingsverkeer plaats. Het is mooi dat ik in mijn periode als burgemeester nog mee mag maken dat het er nu echt van gaat komen."

Centrumvisie

Wethouder Piet Utens toont zich eveneens in zijn nopjes met het vooruitzicht dat de aanpak van de Molenstraat nu dan toch echt met rasse schreden naderbij komt. Hij schetst hoe de Zundertse gemeenteraad in 2009 reeds de Centrumvisie Zundert vaststelde, waarin ook de herinrichting van de Molenstraat was vastgelegd. Destijds was daar nog een budget van zestien miljoen euro gekoppeld, een bedrag dat bij de begroting van 2014 werd teruggeschroefd naar drie miljoen euro.

Overleg

"Samen met collega-wethouder Johan de Beer heb ik voor wat betreft de aanpak van de Molenstraat vooral veel geïnvesteerd in overleg met tal van stakeholders, zoals vastgoedeigenaren, winkeliers, horeca, omwonenden en de stichting Gehandicapten Platform Zundert", zegt hij. "Als Gemeente Zundert hebben wij bovendien met de Provincie Noord-Brabant de basisafspraak gemaakt dat binnen een jaar na de opening van de Randweg maatregelen dienen te worden gerealiseerd die zorgen voor een betere verkeersafwikkeling in de Molenstraat."

Evenementen

Dat laatste is een punt waar wethouder Johan de Beer alle aandacht voor heeft, zo maakt hij duidelijk. "We staan, na de realisatie van de Randweg, nu opnieuw voor een uitdaging. Er zál echter overlast zijn. Daarvoor heb ik in december nog om begrip gevraagd. We bouwen iedere dag aan een mooi Zundert. De Molenstraat is straks een pareltje, maar het zal even afzien zijn om nog mooier te orden." Al zal er volgens de wethouder straks zeker rekening worden gehouden met grote Zundertse evenementen als de Aardbeienfeesten en Corso Zundert. "Dan moet de Molenstraat toegankelijk zijn. De aannemer heeft niet alleen bestek moeten maken, hij heeft van ons meteen ook de evenementenkalender van Zundert ontvangen."

Reconstructie

De Molenstraat wordt gereconstrueerd naar uitdagend winkel- en verblijfsgebied waar volop ruimte is voor de fietser en gepaste ruimte voor het autoverkeer. Daarnaast komen er bredere trottoirs en worden de drie pleinen thematisch ingericht op basis van enkele cultuurpijlers van Zundert. De openbare ruimte wordt geaccentueerd met boombakken die op hun beurt weer verwijzen naar een andere cultuurpijler: de boomteelt. Deze boombakken bevatten een assortiment bomen die representatief zijn voor de Zundertse boomteeltcultuur. Treeport speelt hier een belangrijke rol bij.

Voorbereidingen        

De werkzaamheden vinden gefaseerd plaats, waarbij rekening is gehouden met de bereikbaarheid van bewoners en ondernemers. Het werk start na het Kindercorso van 16 september 2018. De aannemer maakt de komende maanden voorbereidingen zoals het vertalen van het referentie ontwerp naar technische tekeningen en het maken van afspraken met bewoners en ondernemers. De laatste fase zal naar verwachting in maart 2020 worden afgerond.[l]